Promet putnika na evropskim aerodromima pao na nivo iz 1995.

Evropski aerodromi izgubili su 1,72 milijarde putnika 2020. godine, ili više od 70 posto, što je rezultat ograničenja putovanja zbog pandemije koronavirusa, čime su se pokazatelji o prometu vratili na nivo koji je poslednji put viđen pre buma niskotarifnih avio-kompanija, navodi se u izveštaju ACI-ja.

aerodrom, beg,pista

“Nijedna industrija ne može sama da podnese takav udar”, naveo je u saopštenju Olivije Jankover, šef ACI Evrope, prenosi Rojters.

Dodao je da je do sada za podršku aerodromima u regionu EU izdvojeno samo 2,2 milijarde evra, što je ispod 8,0 posto prihoda koje su izgubili prošle godine, apelujući na vlade da pruže veću pomoć vazdužnim lukama.

Prema izveštaju ACI-ja, aerodromi u Evropskoj uniji su jače pogođeni od onih izvan bloka, uglavnom zbog veličine i relativne otpornosti domaćih tržišta vazdušnog saobraćaja Rusije i Turske, kao i blažih mera ograničenja putovanja i zaključavanja.

Među glavnim evropskim vazduhoplovnim čvorištima, najveći pad putničkog saobraćaja je pretrpeo Frankfurt, od 73 posto, a slede londonski Hitrou, amsterdamski Šipol i pariski “Šarl de Gol”.

S poslednjim tromesečjem prošle godine, Istanbul je postao najprometniji evropski aerodrom, na drugom mestu je takođe istanbulska vazdušna luka Sabiha Gokčen, a na trećem moskovsko Šeremetjevo.

Aerodromi u EU zabeležili su u četvrtom kvartalu pad putničkog prometa od 84 procenta, a aerodromi izvan bloka pad od 64 odsto.

Izvor