Posle zaraze kovidom, imunitet traje najmanje devet meseci?

RIM –

ž Još ne znamo koliko dugo traje imunitet nakon vakcinisanja protiv kovid-19, ali znamo pouzdano da su oni koji su preležali zarazu, zaštičeni, imuni između devet i 10 meseci, izjavio je za televiziju poznati italijanski virolog Andrea Krisanti.

Po njegovim rečima do ovoga podatka se došlo u istraživanju koje se sprovodi među stanovnicima opštine u regionu Veneto, gde je 21. marta prošle godine identifikovan prvi slučaj zaraze kovid-19 u Italiji.

covid, 19, kovid, 19, korona, virus, pandemija, 19

Profesor Krisanti kaže da su utvrdili kako su osobe koje su preležale zarazu u prvom talasu pandemije, a posle toga su bile u kontaktu sa zaražzenim osobama koje su se razbolele u drugom talasu, ne samo da se nisu inficirale nego je kod tih osoba utvrđeno da su razvili još više antitela.

“Dakle, imunitet onih koji su preležali infekciju, traje najmanje devet meseci, a vrlo verovatno i duže”, zaključio je Krisanti.

Profesor Andrea Krisanti je postao poznat po svojoj anti-kovid strategiji, koja je upravo primenjena u opštini u Venetu.

On je predlozizo i tako je napravljeno, da se vrši masovno testiranje stanovništva, a ne da se čeka da se pojave prvi simptomi zaraze.

Zahvaljujući tome, Veneto je u prvom talasu pandemije imao reativno mali broj zaraženih i preminulih u odnosu na druge italijanske regione.

Izvor