Navaljni ponovo na sudu – sada zbog klevete

Navaljni je prošle nedelje osuđen na tri godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne, a on je takvo obrazloženje nazvao izmišljotinom, preneo je Rojters.

navaljni, sud

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije u toku dana rekao da je Rusija spremna na zaoštravanje odnosa sa Evropskom unijom ukoliko evropski blok uvede ekonomske sankcije toj zemlji.

U optužbi za klevetu Navaljni se tereti da je omalovažavao veterana iz Drugog svetskog rata, koji se pojavio u promotivnom video spotu u kojem podržava ustavne promene, a koje bi predsedniku Rusije Vladimiru Putinu omogućile da se još dva puta kandiduje za predsednika.

Navaljni je nazvao ljude iz promotivnog spota izdajnicima i korupcionaškim lakejima, a vlasti je optužio da su iskoristile izmišljotine kako bi ga dodatno ocrnile.

Zakon je na snazi i ako se dokaže da je kriv po optužbi za klevetu Navaljni bi mogao da dobije do dve godine zatvora, ali njegov advokat je rekao da to on ne može da se primeni na njegovog klijenta jer kad je to izjavio zakon još nije bio usvojen.

Zasad nije poznato da li se sudije na ovom slučaju slažu s ocenom advokata.

Inače, zbog hapšenja Navaljnog organizovane su demonstracije širom Rusije, a njegovi saveznici planiraju novu vrstu protesta tako što će u svojim dvorištima i sa prozora, terasa širom zemlje, paliti lampe sa mobilnih telefona i sveće svakih 15 minuta.

Pretres u kancelarijama

Ruska policija sprovela je noćas pretres kancelarija zatvorenog lidera opozicije Alekseja Navaljnog, čije je hapšenje prošlog meseca pokrenulo proteste širom zemlje, javlja AP.

Pretraga desetak policajaca završila se oko 1 sat ujutro po lokalnom vremenu.

policija, rusija, navalni, kancelarije

Nije poznato da li je policija odnela predmete kao potencijalni dokaz, ali na fotografijama koje je osoblje Navaljnog objavilo na društvenim mrežama videlo se da prikupljaju materijal u vreće, uključujući šolju za kafu, navodi američka agencija.

Iz policije nije bilo saopštenja o razlogu za pretres.

Internet stranica vesti Mediazona koja se fokusira na političke represije i kršenja ljudskih prava citirala je člana osoblja Navaljnog da je policija rekla da je dobila prijavu o objavljivanju pornografije u kancelariji, prenosi AP.

Navaljni je uhapšen 17. januara kada se iz Nemačke vratio u Rusiju, gde je proveo pet meseci oporavljajući se od navodnog trovanja nervnim agensima za koje krivi Kremlj.

Kasnije mu je određena zakonska kazna od dve i po godine zatvora s obrazloženjem da je prekršio uslovnu kaznu, izrečena mu je presuda za pranje novca i prevaru.

Hapšenje je izazvalo proteste širom zemlje tokom dva vikenda u januaru, kada je navodno uhapšeno oko 10.000 ljudi.

Izvor