Korejski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, priznanje dekanu

Priznanje je dodelilo Ministarstvo inostranih poslova Republike Koreje, a prema rečima ambasadora, ono se retko dodeljuje strancima, zbog čega mu je i veće zadovoljstvo da ga on lično uruči profesorki Živančević Sekeruš, saopšteno je sa Filozofskog fakulteta.

korejski filozofski novi sad

Ambasador je danas prvi put bio u zvaničnoj poseti Novom Sadu gde je otvoren Institut King Seđong.

“Raduje nas i za nas ima veliki značaj otvaranje Instituta King Seđong ovde u Novom Sadu, i da studenti imaju prilike da uče naš jezik. Posebno zahvaljujemo svim profesorima i saradnicima Univerziteta u Novom Sadu koji su nam puno pomogli i omogućili održavanje predavanja korejskog jezika na Filozofskom fakultetu”, kazao je Hjong-ćan Če.

Istakao je da će korejska ambasada nastaviti da pomaže aktivnosti Filozofskog fakulteta.

Profesorka Živančević Sekeruš navela je da je Filozofski fakultet zahvaljujući podršci korejske ambasade uveo korejski jezik u svoju ponudu, što je ocenila značajnim jer otvara prozor studentima prema drugim kulturama i civilizacijama.

Prema njenim rečima, priznanje koje joj je danas uručeno pokazuje da je kulturna diplomatija kojom se bavi Filozofski fakultet na visokom nivou.

Tokom posete, ambasador je kao poklon rektoru Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejanu Jakšiću uručio 500 KF94 maski budući da, kako je rekao, “kriza još traje i da su nam maske još neophodne”.

jaksic koreja filozofski

Sastanku je prisustvovao i korejski ministar-savetnik Donghuan Če, predstavnici Instituta “King Seđong” i prodekani Filozofskog fakuleteta.

Korejski Institut „King Seđong“ je kulturni centar, čija je misija širenje korejskog jezika i kulture, otvoren je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 2019. godine, i time se pridružio odabranoj grupi evropskih zemalja, među kojima su, pored ostalih, Nemačka, Francuska i Rusija.

Nakon uspešnog završetka probnog perioda u trajanju od šest meseci, Fakultet je obnovio ugovor sa Fondacijom Instituta „King Seđong“ u januaru 2020. godine, tako da su i u prethodnoj godini održani razni kursevi korejskog jezika i časovi korejske kulture, kao i brojne aktivnosti, uprkos pandemiji kovid 19.

Od januara ove godine Filozofski fakultet je zvanično ispitni centar za TOPIK (test poznavanja korejskog jezika). Time je postao prvi i jedini centar tog tipa ne samo u Srbiji, već i u zemljama regiona. Mogućnost polaganja međunarodnog ispita iz korejskog jezika i sticanja međunarodno priznatog sertifikata na Filozofskom fakultetu donela je značajne olakšice polaznicima korejskog koji žive u Srbiji i susednim zemljama, budući da su oni ranije zbog polaganja TOPIK testa morali da odlaze u Mađarsku ili Bugarsku.

Prvi TOPIK u Srbiji biće održan 16. oktobra 2021. godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u Institutu „King Seđong“.

Izvor