Kim Džong Un kritikovao svoj kabinet zbog nedostatka inovacija

Vladajuća Radnička stranka završila je svoj četvorodnevni plenarni sastanak u četvrtak, gde je Kim takođe zacrtao svoju viziju unutrašnjih poslova i odnosa sa drugim zemljama, kao i partijska pravila i kadrovska pitanja, prenosi Rojters.

kim, dzong, un

Dok je ekonomija bila na vrhu dnevnog reda, Kim je pregledao akcione planove za svoju novu petogodišnju strategiju, suočen sa međunarodnim sankcijama, produženim zatvaranjem granica i smanjenom spoljnom pomoći usred pandemije korona virusa.

On je optužio kabinet za izradu planova koji nisu značajno napredovali u odnosu na prethodne i koji su “strahovito propali u skoro svakom sektoru”.

“Planovi nisu tačno odražavali ideologiju i smernice stranke i nedostajali su im inovativni uvidi i pametne strategije,” rekao je Kim na sastanku, javila je državna agencija KCNA.

Stranka je odlučila da ove godine izgradi 10.000 domova u glavnom gradu Pjongjangu, zamenjujući prethodni plan izgradnje koji je Kim ocenio kao prenizak i proizvod “samoprotekcionizma i defetizma” u birokratiji.

Takođe je pozvao na povećanu samostalnost i lokalnu proizvodnju roba i materijala, navodi KCNA, nakon što je trgovina sa Kinom, koja čini oko 90 odsto pošiljki u i iz Severne Koreje, prošle godine opala za više od 80 odsto zbog strogih mera zaključavanja zbog KOVID-19.

Stranka je takođe razgovarala o kadrovskim promenama, promovišući ministra spoljnih poslova Ri Son Gvona u politbiro.

Izvor