Javna rasprava u Subotici o predloženim izmenama Zakona o kulturi

Osnovni cilj izmena Zakona o kulturi, kako predstavljeno na diskusiji u Subotici, jeste da se njegova rešenja učine funkcionalnijim i efikasnijim. To se posebno odnosi na Nacionalni savet za kulturu koji je do sada imao devetnaest članova i koji je ocenjen kao nefunkcionalan, a izbor njegovih članova kao sporan.

tabak, papir, antikvarnica, rolna, dokument, crtez

“Savet je, po nama, jedno zaista visoko telo koje bi trebalo da sadrži kvalitet pre svega, odnosno to bi trebalo da budu neke mudre i sede glave koje su na neki način i prošle kroz svoj radni vek, gde sa tim iskustvom, na kraju krajeva, trebalo da pomognu pre svega kroz savetodavnu funkciju Ministarstvu. Mislimo da bi tu trebalo neke stvari izmeniti, smanjiti ga u brojčanom smislu, ali u kvalitetu to treba podići na viši nivo. Jer kvantitet sam po sebi – videlo se – devetnaest članova, to nije funkcionisalo. Faktički je negde čak i bio jedan prostor za različite funkcije koje nisu u opisu i onom karakteru samog Ministarstva kulture, a to je – kultura pre svega”, smatra pomoćnik ministra kulture i informisanja Radovan Jokić.

Na javnu raspravu u Subotici bili su pozvani predstavnici svih subotičkih kulturnih institucija i ustanova, gde su mogli da daju svoje viđenje predloženih izmena zakona, odnosno ideje kako da se predloženi tekst poboljša.

“Prema svim izveštajima Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Grad Subotica je jedan od vodećih u Srbiji u kome se sprovodi kulturna politika na veoma visokom nivou”, ističe član Gradskog veća zadužen za oblast kulture Miloš Nikolić.

Izmenama zakona, kako je predočeno, stvaraju se osnovi za veći uticaj Ministarstva na legate i fondacije, što je ocenjeno kao značajno u kriznim vremenima poput aktuelnih, kada je zbog nedostatka publike njihov opstanak ugrožen.

Izvor