Hrvatske firme traže više od 2.000 stranih radnika

Od ove godine, u Hrvatskoj se ne primenjuje sistem kvota za zapošljavanje stranaca, već je odluka o tome kome odobriti a kome odbiti dolazak prebačena na Zavod za zapošljavanje (HZ Z).

zagreb, hrvatska, korona

Umesto sistema kvota uveden je tzv. test tržišta rada, što znači da poslodavac koji želi da zaposli stranog radnika, pre nego što za njega u policiji zatraži boravišnu i radnu dozvolu, mora da proveri da li može da zaposli radnika s domaćeg tržišta rada.

Trenutno je na berzi rada nešto manje od 164.000 nezaposlenih. U januaru je, kažu u HZ Z, stiglo 206 zahteva poslodavaca za sprovođenje testa tržišta rada kroz koji je zatraženo 2.066 radnika.

HZ Z tvrdi da test tržišta rada traje najduže 15 dana, a u tom periodu beza istražuje ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koji zadovoljavaju tražene uslove i upućuje ih poslodavcu. Poslodavac je obavezan da za svakog upućenog radnika dostavi povratnu informaciju o ishodu.

Na osnovu informacija dobijenih od poslodavca i upućenih radnika, Zavod dostavlja poslodavcu obaveštenje o sprovedenom testu. Nakon dobijenog pozitivnog obaveštenja, poslodavac može u roku od 90 dana da podnese zahtev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radnika iz trećih zemalja.

Do sada je, kažu, rešeno 168 zahteva za nešto više od 1.000 radnika, dok je za 33 zahteva za testom tržišta rada, kojima je obuhvaćeno 138 radnika, utvrđeno da se radnici mogu naći na domaćem tržištu i da nije potrebno zapošljavati strane radnike, piše Večernji list.

Izvor