Grupa opozicionih stranaka objavila platformu za pregovore o izbornim uslovima

U dokumentu koji su usvojili SDS, Nova stranka, DS S, Klip Marka Bastaća, GDF, Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija, Zelena stranka, Ne davimo Beograd i deo DS koji predvodi Branislav Lečić se predlaže da se oba koordinaciona tela konstituišu najkasnije do 1. septembra 2021. godine.

boris, tadic

Rade Veljanovski iz GDF rekao je na konferenciji za novinare da bi u Koordinacionom telu za medijsko praćenje izbora trebalo da budu predstavnici fakulteta koji imaju usmerenje novinarstvo, organizacije za medijska istraživanja BIRODI, UNS i NUNS, Ministarstva kulture i informisanja, dok bi u Koordinacionom telu za praćenje izbora trebalo da budu predstavnici CRTA, Transparentnosti Srbija, Jukom, Vlade Srbije i Zaštitnika građana.

Platforma sadrži i opšte zahteve kao što su obustava funkcionerske kampenje, zahtev za promenom ponašanja poslanika u skupštini, kao i ohrabrivanje organizacija koje se bave političkim i ostalim ljudskim pravima da prate ponašanje političkih aktera.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je da je predlog platforme prosleđen i drugim opozicionim organizacijama od kojih očekuju odgovor, dok je lider SDS Boris Tadić izrazio nadu da će opozicija uspeti da pronađe zajedničko rešenje da sa jedinstvenim predlogom izađe pred pregovarače.

Navodeći da su platformu usvojile stranke koje jesu, ali i koje nisu za članstvo Srbije u EU, Tadić je rekao da će SDS izaći sa novom inicijativom i da će pozvati sve stranke proevropske orjentacije da potpišu platformu sa izvesnim izmenama, a koje će dati jasniji evropski pečat.

Tadić je na konferenciji za novinare primetio i licemerstvo “bojkot opozicije” koja je, kaže, kritikovala to što je deo opozicije pregovarao sa rukovodstvom RTS-a o učešću u njihovim emisijama, a da sada i “bojkot opozicija” šalje svoje predstavnike na javni servis.

On je predlažio opoziciji i da zajedno donesu odluku o tome da učestvuju u emisijama na “režimskim televizijama” na kojima su do sada odbijali gostovanja i da probijaju led tamo gde je najsnažniji.

Stranke koje su danas predstavile platformu nisu pregovarale o tome ko će ih predstavljati u dijalogu i ukazuju da stranke koje su se okupile nisu napravile koaliciju.

Izvor