EMA razmatra vakcinu nemačke kompanije Kjurvak; AstraZeneka za osobe do 65 godina u Poljskoj

Država je prethodno odredila da je vakcina namenjena za osobe stare od 18 do 60 godina, javio je Rojters.

velika, britanija, vakcina, korona, kovid, astrazeneka

“Medicinski savet je prihvatio sugestije da vakcina AstraZeneke može da se koristi za osobe do 65 godina”, rekao je Dvorčik za državni Poljski radio program III.

EMA razmatra vakcinu nemačke kompanije Kjurvak

žEvropska agencija za lekove objavila je da je započela sa procenom vakcine CVnCoV protiv Kovid-19 koju je razvila nemačka kompanija Kjurvak.

Odluka o pokretanju procesa procene vakcine zasnovana je na studijama koje sugerišu da vakcina pokreće proizvodnju antitela i imunih ćelija koje ciljaju SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje KOVID-19.

Kompanija Kjurvak trenutno sprovodi ispitivanja na ljudima kako bi se procenila sigurnost vakcine, imunogenost (koliko dobro pokreće odgovor na virus) i efikasnost protiv KOVID-19, a iz EMA navode da će proceniti podatke iz ovih i drugih kliničkih ispitivanja čim postanu dostupni.

U saopštenju EMA navodi da vakcina kompanije Kjurvak deluje tako što sadrži molekul RNA koji unet u organizam donosi informaciju o proizvodnji proteina koji koristi virus SARS-CoV2 da bi ušao u ćeliju, a imuni sistem prepoznaje ovaj protein kao strani i proizvodi antitela i aktivira T ćelije protiv njega. Ako kasnije osoba dođe u kontakt sa virusom SARS-CoV-2, njen imunološki sistem će prepoznati protein i biti spreman da odbrani telo od virusa.

Evropska komisija je prošle godine odobrila ugovor sa kompanijom Kjurvak koji predviđa početnu kupovinu 225 miliona doza vakcine uz mogućnost dostavljanje dodatnih 180 miliona doza jednom kada se vakcina pokaže kao sigurna i efikasna.

Izvor