Bilo da slavite Svetog Trifuna ili Svetog Valentina, jedno je sigurno: Ljubav može da opije, kao vino

BEČEJ –

Dan zaljubljenih, 14. februar godinama je svetski fenomen. Tog datuma pravoslavna crkva obeležava Svetog Trifuna, a katolička, Svetog Valentina. Prvi je zaštitnik vinogradara i vinara, a drugi je, prema predanju, tajno venčavao vojnike, kojima je u davna vremena bilo zabranjeno da stupaju u brak sa svojim izabranicama. Bilo da slavite Svetog Trifuna ili Svetog Valentina, jedno je sigurno: ljubav može da opije, kao vino.

...

To su doživeli, jedan od pripadnika loze Nemanjića i ugarska princeza, ali, priča nije imala romantičan početak. U srednjem veku u feudalnoj Evropi sklapanje braka iz ljubavi nije bila privilegija pripadnika plemstva. Princeze i prinčevi tog vremena stupali su u bračnu zajednicu po naređenju svojih očeva. Iz političkih razloga. Zahvaljujući tome, prestajali su ratovi i stvarani savezi.

sveti, trifun

“U svetlu takve institucije političkog braka, nisu izostajale srednjovekovna Srbija i srednjovekovna Ugarska, odnosno Mađarska”, kazao je Raško Ramadanski, kustos, arheolog Gradskog muzeja u Bečeju i ugrolog. Međutim, istorija beleži da se iz jednog takvog ugovorenog braka rodila prava ljubav.

“Najpoznatiji takav slučaj kod nas jeste brak između Stefana Dragutina Namanjića i princeze Kataline, ili Katalin, na mađarskom, Arpadović. Taj brak je u stvari nastao iz političke ucene, gde je ugarski kralj, otac Katalinin ucenio Uroša i sklapanjem tog braka, kako bi on obezbedio svoju južnu granicu prema Srbiji”, saopštio je Ramadanski.

Ljubav, ako je prava i iskrena, napušta nametnute okvire, kaže naš sagovornik.

“Upravo je brak Dragutina i Kataline zapamćen i opisan, opet onoliko koliko mi znamo o tome, kao jedna skladna zajednica koja je iznedrila troje dece, među njima i jednog kralja, Vladislava II, kralja Srema”, dodao je Ramadanski.

Njihova ljubav ovekovečena je u freskama. One se čuvaju u crkvi Svetog Ahilija u Arilju. Prikazane su i u knjizi o crkvenom zidnom slikarstvu, autora Dragana Vojvodića.

[embedded content]

Izvor