Vakcinacija u Srbiji među najbržima, pad BDP među najmanjima

Srbija sprovodi jedan od najbržih programa vakcinacije protiv koronavirusa u Evropi, koji zemlji omogućava da se kroz pandemiju dalje kreće bez smanjenja referentne kamatne stope, navodi njujorška agencija.

Centralna banka Srbije, prva u Evropi koja je smanjila troškove zaduživanja kada je prošle godine izbio kovid-19, zadržala je u četvrtak referentnu kamatu na rekordno niskih 1,0 posto, kako je i predviđalo svih 19 analitičara koje je anketirao “Blumberg”.

bloomberg blumberg jpg

Koordinirane mere monetarne i fiskalne politike i dalje imaju povoljan uticaj na uslove finansiranja privrede i građana, citira se u tekstu saopštenje Narodne banke Srbije.

Dalje se dodaje da se “najveća bivša jugoslovenska republika, koja je među prvima nabavila vakcine iz Kine i Rusije, pored onih od zapadnih proizvođača lekova, može pohvaliti najvišom stopom imunizacije po stanovniku na kontinentu uz Veliku Britaniju i Maltu”.

Sve to, zajedno sa novim stimulativnim paketom od 3,0 milijarde dolara, koji uključuje novčanu pomoć preduzećima i domaćinstvima, trebalo bi da bude dovoljno da ekonomija prebrodi najnovije poremećaje izazvane kovidom-19, ocenjuje “Blumberg”.

Nakon smanjenja troškova zaduživanja i povećanja državne potrošnje, Srbija je, dodaje se, zabeležila pošle godine jedan od najmanjih ekonomskih padova u Evropi.

Uprkos prognoziranom privrednom rastu od 6,0 posto u 2021. godini, analitičari ocenjuju da će inflacija ostati ispod 2,0 procenta i ne predviđaju nikakva poskupljenja do sledeće godine. Time se ova balkanska zemlja pridružuje većini u istočnoj Evropi s održanjem stabilne kamatne stope u doglednoj budućnosti, konstatuje se u tekstu.

“Novi paket olakšica koji se očekuje uskoro trebalo bi da omogući srpskoj ekonomskoj aktivnosti da se vrati na nivo pre pandemije već u drugom kvartalu”, dodaje njujorška agencija pozivajući se na saopštenje NBS.

Osvrćući se na stabilnost dinara, koji centralna banka, kako se napominje, godinama drži u uskom rasponu u odnosu na evro, “Blumberg” ocenjuje da bi, iako je dinar ove godine jedva beležio kretanje prema evru, aprecijacijski pritisci mogli da se povećaju kako ekonomska ekspanzija bude jačala.

Izvor