Turistički vodiči kažu da im je svaka pomoć dobrodošla

novi, sad, pozorisni, trg, centar

Do sada je država davala pomoć raznim sektorima, slobodnim umetnicima, preduzetnicima, ali konkretno turistički vodiči, nisu dobili ništa, kažu u Udruženju turističkih vodiča Novog Sada i dodaju da im je svaka pomoć dobrodošla. Međutim, novim paketom pomoći države i oni su uključeni.

“Ja koliko znam, i moje kolege turistički vodiči, apsolutno nismo radili, sad zamislite vi ljude kojima je to jedini posao, od čega oni žive”, kaže Jelena Bukurov, Udruženje turističkih vodiča Novog Sada.

Celokupna turistička privreda pogođena je pandemijom potvrđuju i u Turističkoj organizaciji Vojvodine. Prošlogodišnja pomoć tom sektoru bila je važna, a novim paketom države, pomoći će se, da se ta grana održi.

“Tako da mislim da je ova pomoć države izuzetno značajna,da će im pomoći, možda, ne sada trenutno koliko oni očekuju, ali mislim da će pomoći pre svega mislim na sistem vaučera, na novi paket pomoći koji se sprema”, kaže Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine.

U Vojvodini, Sekretarijat za privredu i turizam uskoro raspisuje nekoliko konkursa za unapređenje turističke ponude, ali i za rekonstrukciju i izgradnju novih turističkih kapaciteta. Pravo na konkursu imaju mikro i mala preduzeća i preduzetnici koji su registrovani za ugostiteljsku delatnost.

“Isto tako se sredstva dodeljuju i neprofitnim organizacijama i udruženjima građana, za isto pospešivanje kulturnog, verskog i ostalih vrsta turizama kako bi se u tom sektoru unapredio turizam u Vojvodini”, kaže Milan Jarić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

Raspisivanje tih konkursa očekuje se početkom marta za koje je iz budžeta Sekretarijata izdvojeno 150 miliona dinara. A subjekti celokupne turističke privrede se pored pomoći države i Pokrajine, uzdaju delom i u bolju sezonu, posebno oni koji očekuju saradnju sa stranim turistima.

[embedded content]

Izvor