Region: U Hrvatskoj 376 novozaraženih, 1.385 u Sloveniji, u BiH umrlo 15 osoba, zaraženo 427

“U Sloveniji ćemo koristiti sve vakcine protiv kovida-19 koja kao efikasna i bezbedna dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), uključujući odobrenje nacionalnog regulatora, pa i ruske, indijske i kineska”, napisao je Janša na svom Tviter profilu.

slovenija, vakcinacija,

Do ove nedelje u Sloveniji je za imunizaciju koristila vakcine Fajzera i Moderne, a početkom ove nedelje počela je vakcinacija i cepivom AstraZeneke, navodi Hina.

Vlada u sredu je objavila da je za mesec i po dana vakcinacije protiv kovida-19 zaštitila 2 odsto stanovništva, a da do kraja meseca planira da taj postotak poveća na 5 odsto, odnosno da imunizuje oko 100.000 ljudi.

5,3 odsto testiranih pozitivno na korona virus

U Sloveniji je u toku prethodnog dana na korona virus testirano 26.270 osoba, od kojih je 1.385, odnosno 5,3 odsto testiranih bilo pozitivno na virus, saopštila je danas slovenačka vlada.

U poslednja 24 sata preminulo je još 10 pacijenata od posledica virusa, prenosi portal tv Slovenija.

Aktivno je 13.846 slučajeva, od kojih je njih 828 na bolničkom lečenju i 157 na intenzivnoj nezi.

Galić najavio još rigoroznije epidemiološke mere

U Crnoj Gori je ponovo uveden policijski čas i restriktivno radno vreme kafića i ugostiteljskih objekata, a u nekim gradovima škole će raditi onljn, a direktor Instituta za javno zdavlje Igor Galić kaže d je ovo tek početak rigoroznih mera, s obzirom na epidemiološku situaciju.

Galić je gostujući u Jutarnjem programu RTCG zamolio građane da te mere shvate kao posebno upozorenje.

”Molim građane da ove mere shvate kao posebno upozorenje pred neke jako rigoroznije mere, mada će to sve zavisiti od epidemiološke situacije”, dodao je on.

Razlika u mišljenju radnih tela bila je, kako kaže, vezana za PCR testiranje prilikom ulaska u Crnu Goru, preneo je portal RTCG.

“Tela kao što su Komisija i Savet su naglasile da smo mi turistička zemlja I da moramo u što dužem periodu da ostanemo otvoreni. PCR nas neće zaštititi od ulaska virusa u zemlju, pogotovo, kada je toliko raširena lokalna transmisija”, kazao je Galić.

“Prikupljeno je 23 testiranih na sumnjive slučajeve britanskog soja virusa i 17 koji su bili pozitivni i koji su poslati na kontrole”, reka je Galić i dodao da će ti rezultati odmah biti poznati javnosti.

U Hrvatskoj 25 smrtnih slučajeva i 376 novozaraženih osoba

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata prijavljeno 25 smrtnih slučajeva i 376 novozaraženih osoba korona virusom, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je danas 2.550.

Među njima je 1.029 pacijenata na bolničkom lečenju, od kojih je na respiratoru 88.

Hrvatska popušta epidmiološke mere

Od 15. februara Hrvatska odlučila da ugostiteljima omogući prodavanje kafe za poneti, otvari teretane, kladionice, kazina i nastavu deci koja uče strane jezike, rekao je danas premijer Andrej Plenković.

Na otvorenom delu sednice vlade, premijer je rekao da je odlka o popuštanju mera doneta, ali da upozorenje na oprez ostaje.

Najavio je da će 1. marta ponovo analizirati efikasnost mera i da će se tada ići na eventualno popuštanje ili pooštravanje, ako epidemiološka situacija bude pogoršana.

“Spremni su u svakom trenutku revidirati epidemiološke mere, ako uočimo pogoršanje epidemiološke situacije”, poručio je Plenković.

U Srpskoj tri smrtna slučaja i 135 novozaraženih osoba

U Republici Srpskoj su u poslednja 24 sata prijavljena tri smrtna slučaja i 135 novozaraženih osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Testirano je 652 laboratorijskih uzoraka, a među novozaraženima su 72 muške i 63 ženske osobe, od kojih je 18 mlađe, 75 srednje i 42 osoba starije životne dobi.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 41.281 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 2.133 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona.

Od novog virusa korona, do sada su se oporavile 28.673 osoba, a testirano je ukupno 190.234 osoba.

Hosipitalizovano je 526 osoba, pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.175 osoba, a nadzor je završen kod 132.380 osobe.

BiH: Umrlo 15 osoba, zaraženo 427

U poslednja 24 sata u BiH je registrovano 427 novozaraženih korona virusom od 3.680 testiranih, a preminulo je 15 osoba, saopštili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brčko.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljeno je 1.940 uzoraka, od kojih su 283 pozitivna. Preminulo je 11 ljudi i do sada su od posledica kovid infekcije umrle 2.564 osobe, preneo je Klix.ba.

Do sada je testirano ukupno 419.917 uzoraka, a virus je potvrđen kod 80.602 osobe. Izlečena su 80.602 pacijenta, a u protekla 24 sata 1.418. Trenutno je aktivno 6.995 slučajeva.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano devet novih slučajeva zaraze virusom korona, a preminula je jedna osoba. 

Već 20.000 građana S.Makedonije se prijavilo za vakcinu

U Severnoj Makedoniji od juće, kada je oficijalno počeo da radi portal za prijavljivanje za vakcinaciju protiv kovid-19, prijaviloose preko 20.000 građana te zemlje, prenosi portal Fokus.

Juće je u Severnoj Makedoniji otvoren portal vakcinacija.mk na kome građani te zemlje mogu da iskažu interesovanje za vakcinaciju protiv kovid-19.

Kako su naveli zdrastveni vlasti u toj zemlji, prioritete će se određivati preko sistema “Moj termin” koji će obaveštavati građane kada i gde će biti vakcinisani.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče najavio je da će Severna Makedonija započeti masovnu vakcinaciju sa kineskom vakcinom Sinofarm, nakon što je prošli ponedeljak makedonska vlada potpisala sporazum sa tom kompanijom za 200.000 vakcina.

Takođe Severna Makedonija očekuje 8.000 fajzerovih vakcina koje je Srbija ustupila toj zemlji.

Izvor