Region: Slovenija spremna da koristi sve vakcine koje odobri EMA

“U Sloveniji ćemo koristiti sve vakcine protiv kovida-19 koja kao efikasna i bezbedna dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), uključujući odobrenje nacionalnog regulatora, pa i ruske, indijske i kineska”, napisao je Janša na svom Tviter profilu.

slovenija, vakcinacija,

Do ove nedelje u Sloveniji je za imunizaciju koristila vakcine Fajzera i Moderne, a početkom ove nedelje počela je vakcinacija i cepivom AstraZeneke, navodi Hina.

Vlada u sredu je objavila da je za mesec i po dana vakcinacije protiv kovida-19 zaštitila 2 odsto stanovništva, a da do kraja meseca planira da taj postotak poveća na 5 odsto, odnosno da imunizuje oko 100.000 ljudi.

Galić najavio još rigoroznije epidemiološke mere

U Crnoj Gori je ponovo uveden policijski čas i restriktivno radno vreme kafića i ugostiteljskih objekata, a u nekim gradovima škole će raditi onljn, a direktor Instituta za javno zdavlje Igor Galić kaže d je ovo tek početak rigoroznih mera, s obzirom na epidemiološku situaciju.

Galić je gostujući u Jutarnjem programu RTCG zamolio građane da te mere shvate kao posebno upozorenje.

”Molim građane da ove mere shvate kao posebno upozorenje pred neke jako rigoroznije mere, mada će to sve zavisiti od epidemiološke situacije”, dodao je on.

Razlika u mišljenju radnih tela bila je, kako kaže, vezana za PCR testiranje prilikom ulaska u Crnu Goru, preneo je portal RTCG.

“Tela kao što su Komisija i Savet su naglasile da smo mi turistička zemlja I da moramo u što dužem periodu da ostanemo otvoreni. PCR nas neće zaštititi od ulaska virusa u zemlju, pogotovo, kada je toliko raširena lokalna transmisija”, kazao je Galić.

“Prikupljeno je 23 testiranih na sumnjive slučajeve britanskog soja virusa i 17 koji su bili pozitivni I koji su poslati na kontrole”, reka je Galić i dodao da će ti rezultati odmah biti poznati javnosti.

Izvor