Poljska: Vođa ženskih protesta optužena za krivična dela

Marta Lempart saopštila je danas agenciji AP da su joj juče formalno pročitane optužbe u okružnom tužilaštvu u Varšavi.

marta, lempart, poljska

Agencija navodi da joj Tužilaštvo na teret stavlja vređanje policajca i izazivanje epidemiološke pretnje zbog organizovanja protesta tokom pandemije koronavirusa, a prema poljskom zakonu za ova dela zaprećena je kazna od šest meseci do osam godina zatvora, koliko je predviđeno izazivanje epidemiološke pretnje.

Lempart je optužena i da je podsticala vandalizam u crkvama i zlonamernu opstrukciju verskih službi u radijskim emisijama, gde je govorila o demonstrantima, koji su tokom protesta bojili farbom crkve i ometali mise.

Lempart je za AP rekla da optužbe vidi kao pojačavanje političkog pritiska na njen pokret i da su mnogi demonstranti ranije prekršajno optuženi zbog učešća u protestima, a da su u skoro svim slučajevima sudovi odbacili te optužbe.

Hiljade Poljakinja širom zemlje izašlo je na ulice da protestuju zato što je Ustavni sud presudom 22. oktobra potvrdio da zabrana abortusa, čak i kada je teško oštećen plod, može da stupi na snagu, što se i desilo 28.janura, a poslanici u Evropskom parlamentu početkom ove nedelje u velikom broju su to nazvali kršenjem ženskih prava, navodi agencija.

Izvor