Parastos kralju Milanu Obrenoviću u manastiru Krušedol

KRUŠEDOL –

Danas se navršilo 120 godina od smrt kralja Milana Obrenovića, prvog kralja u novijoj srpskoj istoriji, za vreme čije vladavine je Srbija stekla nezavisnost. Ovaj dan obeležava se tradicionalno svake godine u manastiru Krušedol, gde je kralj i sahranjen.

Povodom 120 godina od smrti kralja Milana Obrenovića, u manastiru Krušedol gde je sahranjen, održan je parastos velikom državniku, a onda je uz intoniranje himne održana i državna ceremonija u okviru koje su položeni venci na spomen ploču u manastiru. Vence su položili predstavnci Opštine Irig, Pokrajinske vlade, Ministarstva odbrane i Ministarstva za rad, zapošljvanje boračka i socijalna pitanja.

kralj milan obrenovic i kraljica natalija oko 1882 jpg

Period vladavine kralja Milana ostao je upamćen kao jedan od najvažnijih za savemenu srpsku državu, a Irižani su naročito ponosni na to što je manastir Krušedol upravo ta spona koja ih veže za ovu veliku istorijsku ličnost.

Kralj Milan Srbiju je zadužio i ulaganjima u vojsku, ali i izgradnju brojnih škola. Organizator današnje državne ceremonije je Vlada Republike Srbije u saradnji sa Odborom za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Izvor