Mali: Vlada i dalje otvorena za dogovor sa frilenserima

Vlada Srbije je, podseća, izašla sa jasnim predlogom za rešenje tog problema i istakao da nijedna uređena država ne može da prihvati da se porezi ne plaćaju.

brnabic, frilenseri

Spremni su, kazao je, da razgovaraju sa onima frilenserima koji su zarađivali do 200 evra mesečno, ali ne i sa onima koji su se kladili preko interneta ili iznajmljivali luksuzne vile neplaćajući porez i tako se obogatili, a sada bi da se, kako je kazao, nazivaju frilenserima.

“Razgovarali smo kako da oni koji su zarađivali do 200 evra mesečno svoju poresku obavezu ispoštuju po što boljim uslovima za njih” kazao je Mali novinarima na predstavljanju novog paketa pomoći vlade Srbije privredi i građanima.

Precizirao je da će oni, koji su sada u dugu do 5.000 evra za proteklih pet godina, sa izmenom Zakona o porezu na dohodak ta obaveza biti smanjena na 3.000 evra, što je, kako je rekao, kada se podeli na 10 godina rata od 26 evra mesečno.

“Uvek postoji neko opravdanje ako niste plaćali porez, ali uređena i ozbiljna država ne može da oprosti takav dug. Maksimalno smo uradili da im izađemo u susret, da budemo što fleksibilniji, bez kamate”, kazao je ministar.

Istakao je da je vlada na taj način ušla u rizik jer oni koji su plaćali porez sve vreme mogu da se zapitaju zašto se nekima toliko izlazi u susret.

“Stavljamo u nezgodan položaj 2,2 miliona građana koji su plaćali porez sve vreme”, jasan je Mali.

Podsetio je da su sva rešenja zaustavljena do usvajanja izmenjenog Zakona, a frilensere je pozvao da izmire svoje obaveze ili da se prijave najbližoj poreskoj filijali.

Izvor