Lekari i osoblje kliničkog centra u Beču odbijaju da prime AstraZeneku; Švedska ignoriše preporuku SZO o Astrazeneki

Oni su se onlajn peticijom, koju je već potpisalo više od 500 zaposlenih, obratili upravi AKH protestujući da se u toj ustanovi vakcinacija osoblja vrši cepivima AstraZeneka, a ne, kao što je bilo predviđeno Biontek-Fajzer.

velika, britanija, vakcina, korona, kovid, astrazeneka

Iz uprave AKH ukazuju da je promenjena strategija vakcinacije, zbog problema sa isporukama Biontek-Fajzer.

Medicinsko osoblje AKH ističe da cepivo AstraZeneka nije delotvorno kao ono Biontek-Fajzera, jer u idealnom slučaju ima dejstvo od 58 do 82 odsto.

Takođe navode i da je problem što sticanje imuniteta sa AstraZenekom traje 12 nedelja, a kod drugih vakcina tri nedelje.

Švedska će ignorisati preporuku SZO o Astrazeneki

Švedska će ignorisati preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je rekla da je vakcina Astrazeneke dobra i za ljude starije od 65 godina, rekao je danas državni epidemiolog Anders Tegnel.

“Ako biste imali samo tu vakcinu raspoloživu, naravno da biste je davali i ljudima starijim od 65 godina. U Švedskoj, imamo taj luksuz da raspolažemo sa više tipova vakcina, zbog toga smatramo da je razumno ovo što sada radimo – da vakcine grupišemo po različitim grupama”, rekao je Tegnel, a preneo Blumberg.

Švedska služba za javno zdravlje je prošle nedelje objavila da Astrazenekina vakcina ne sadrži dovoljno podataka o efikasnosti kod starijeg stanovništva i dodala da će ponovo razmatrati o britanskoj vakcini “kasnije, na proleće”.

Izvor