HORES pozdravio usvajanje trećeg paketa ekonomskih mera

“Odluka je važan motiv za hotelijere da nastave sa radom, a ujedno i ohrabrujuća poruka za zaposlene. Situacija i raspoloženje u industriji pokazuju koliko je ova odluka trenutno važna. Kao što je istraživanje  iz januara pokazalo, 75 odsto kompanija strahuje za svoje postojanje”, navode iz HORES-a.

kafici, restorani, ugostitelji, ugostiteljski, objekti, basta, dunavska, ulica, lanterna, 1

Uprkos prošlogodišnjoj pomoći raspoloženje u hotelskoj industriji karakteriše zabrinutost zbog nedostatka izgleda za skoriju normalizaciju rada, navedeno je u saopštenju.

HORES smatra da će ova mera značajno umanjiti negativne posledice COVID-19 u 2021. godini, da zaposleni u ugostiteljstvu sačuvaju radna mesta, i da hotelijeri sačuvaju svoje kadrove.

Takođe, HORES podseća da je ovo peta sektorska pomoć Vlade Srbije hotelskoj industriji, ali i da će naše poslovno udruženje nastaviti svoje zalaganje da se u ovoj godini smanji PDV na hranu sa 20 na 10 odsto, kao što su to uradile 21 zemlja EU, i izjednači sa trgovinskim objektima koji, takođe, prodaju gotovu hranu, i to u plastičnoj ambalaži.

HORES navodi da nastavlja da pruža doprinos borbi za svakog gosta, kao i za primenu svih zdravstvenih i sanitarnih mera, kroz sertifikaciju hotela, restorana i kafića, u okviru projekta “Čisto i sigurno”, sa ciljem da obezbedi sigurnu zonu za boravak gostiju.

Do sada su sertifikovana 123 hotela i 224 restorana u Srbiji, naveli su u saopštenju.

Izvor