Džordžija otvorila krivičnu istragu protiv Trampa

Vest da je otvorena istraga u Džordžiji prvo je objavio Njujork Tajms, javlja Glas Amerike.

donald, tramp

Ovo je druga krivicna istraga protiv bivšeg predsednika Trampa.

Tužiteljka okruga Fulton, Feni Vilis, uputila je pismo zvanicnicima državne vlade pozivajući ih da sačuvaju dokumenta, uključujući ona koja se odnose na poziv tadašnjeg predsednika Trampa republikanskom državnom sekretaru Bredu Rafenspergeru, kada je vršio pritisak na njega da “pronade još glasova”.

“Ovo je pitanje od visokog prioriteta i uverena sam da ćemo, kao kolege-zvaničnici za sprovođenje reda, koji smo položili zakletvu da ćemo braniti Ustav SAD i Džordžije, naići na saradnju u prikupljanju informacija i dokaza o mogućim krivičnim delima kroz intervjue, dokumenta, video snimke i elektronske zapise”, navodi se u pismu datiranom na 10. februar.

Rafensperger kaže da je sa Trampom razgovarao pod pritiskom Bele kuće.

“Ovo pismo je obaveštenje da svi zapisi koji se potencijalno odnose na sprovodenje opštih izbora 2020. moraju da budu sačuvani, i da se sa posebnom brigom i pažnjom odvoje i sačuvaju oni koji mogu da budu dokaz pokušaja da se utiče na osobe koje su učestvovale u sprovođenju izbora”, izjavio je on.

U ponedeljak, Rafenspergerova kancelarija je otvorila istragu o Trampovom telefonskom pozivu državnom sekretaru 2. januara, u kojem je izvršio pritisak na njega da poništi pobedu Džoa Bajdena u toj državi, zbog nedokazanih tvrdnji o izbornim prevarama, dodao je Glas Amerike.

Kao glavni izborni zvanicnik Džordžije, Rafensperger je nadzirao nekoliko ponovljenih brojanja glasova od 3. novembra, a svako novo prebrojavanje je imalo isti rezultat – da je južna američka država tesnom većinom podržala Bajdena.

Tužioci iz Njujorka su takođe otvorili krivične i građanske istrage o Trampu zbog pitanja njegovog poslovanja.

Izvor