Džordžija otvorila krivičnu istragu protiv Trampa, previranja kod Republikanaca

Vest da je otvorena istraga u Džordžiji prvo je objavio Njujork Tajms, javlja Glas Amerike.

donald, tramp

Ovo je druga krivična istraga protiv bivšeg predsednika Trampa.

Tužiteljka okruga Fulton, Feni Vilis, uputila je pismo zvanicnicima državne vlade pozivajući ih da sačuvaju dokumenta, uključujući ona koja se odnose na poziv tadašnjeg predsednika Trampa republikanskom državnom sekretaru Bredu Rafenspergeru, kada je vršio pritisak na njega da “pronađe još glasova”.

“Ovo je pitanje od visokog prioriteta i uverena sam da ćemo, kao kolege-zvaničnici za sprovođenje reda, koji smo položili zakletvu da ćemo braniti Ustav SAD i Džordžije, naići na saradnju u prikupljanju informacija i dokaza o mogućim krivičnim delima kroz intervjue, dokumenta, video snimke i elektronske zapise”, navodi se u pismu datiranom na 10. februar.

Rafensperger kaže da je sa Trampom razgovarao pod pritiskom Bele kuće.

“Ovo pismo je obaveštenje da svi zapisi koji se potencijalno odnose na sprovodenje opštih izbora 2020. moraju da budu sačuvani, i da se sa posebnom brigom i pažnjom odvoje i sačuvaju oni koji mogu da budu dokaz pokušaja da se utiče na osobe koje su učestvovale u sprovođenju izbora”, izjavio je on.

U ponedeljak, Rafenspergerova kancelarija je otvorila istragu o Trampovom telefonskom pozivu državnom sekretaru 2. januara, u kojem je izvršio pritisak na njega da poništi pobedu Džoa Bajdena u toj državi, zbog nedokazanih tvrdnji o izbornim prevarama, dodao je Glas Amerike.

Kao glavni izborni zvanicnik Džordžije, Rafensperger je nadzirao nekoliko ponovljenih brojanja glasova od 3. novembra, a svako novo prebrojavanje je imalo isti rezultat – da je južna američka država tesnom većinom podržala Bajdena.

Tužioci iz Njujorka su takođe otvorili krivične i građanske istrage o Trampu zbog pitanja njegovog poslovanja.

Demokrate prikazale snimak nasilja: Obesite Pensa

Demokrate iz Predstavničkog doma, koje u Senatu predstavljaju optužnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, prikazale su do sada neobjavljeni video snimak nasilja dela Trampovih pristalica tokom upada u Kapitol hil, na kojem se vide kako traže predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi i tadašnjeg potpredsednika SAD uzvikujući “Obesite Majka Pensa”.

Na snimcima se vide sukobi demonstranata i policije na tridesetak metara od prostorije u kojoj se Pens sklonio sa porodicom, gde je deo okupljenih postavio vešala, prenosi Rojters.

Video materijali odnose se na period od oko jedan sat popodne 6. januara kada se prva grupa Trampovih pristalica pojavila pred kompleksom Kapitol hila i kasnije nasilno provalila u to zdanje, do trenutka kada je opsada završena.

Stejsi Plesket, jedna od menadžerki za opoziv, istakla je tokom suđenja Trampu da učesnici skupa “Spasimo Ameriku”, nisu imali dozvolu da marširaju do Kapitol hila sve dok se, kako je rekla, bivši predsednik nije umešao, navodi Glas Amerike.

Kongresmen iz Merilenda, Džejmi Raskin, glavni demokrata koji iznosi argumente optužnice, najavio je da će menadžeri za opoziv prikazati nove uznemirujuće snimke nasilja u Kapitolu i posebno upozorio roditelje i nastavnike na njihov sadržaj.

Raskin je rekao da će izneti dokazi pokazati da Tramp nije bio nevini posmatrač događaja, već da se odrekao dužnosti glavnokomandujućeg i postao glavni podstrekivač, a da su njegovi postupci mogli da poremete miran prenos vlasti, prvi put u istoriji.

Demokratski kongresmen se pozvao na niz Trampovih tvitova i izjava datih pre opsade, uključujući poziv pristalicama na sam dan nemira da se “pakleno bore jer u suprotnom neće imati zemlju.”

Raskin je naglasio da će dokazi pokazati da je Tramp bio upozoren da bi njegove pristalice mogle da napadnu Kapitol, da nimalo nije bio iznenađen nasiljem i da je počinio ogromno krivično delo protiv Ustava i naroda, te da je odgovoran za “najveće kršenje predsedničke zakletve” u istoriji Amerike.

Menadžeri za opoziv, kongresmeni u ulozi tužioca i Trampova odbrana iimaju 16 sati u toku dva dana da iznesu svoje dokaze, posle čega će senatori imati ukupno 4 sata za postavljanje pitanja.

Demokrate metodično pokušavaju da dokažu da napad na Kapitol nije bio izolovani i spontani incident nakon jednog održanog govora, već da su Trampove tvrdnje o prevarama na novembarskim izborima, koje je svojim pristalicama iznosio mesecima, postavile temelje za događaje 6. januara.

Senat je u utorak glasao sa 56-44 da je ceo proces u skladu sa Ustavom. Glasanju su prethodila četiri sata iznošenja argumenata obe strane. Demokratski kongresmeni su tvrdili da Tramp mora da odgovara za svoje postupke dok su advokati bivšeg predsednika isticali da je suđenje za opoziv nakon što je predsedniku istekao mandat neustavno.

Previranja kod Republikanaca zbog Trampa

Desetine bivših republikanskih zvaničnika, koji smatraju da njihova stranka nije spremna da se suprotstavi bivšem predsedniku Donaldu Trampu i njegovim pokušajima da podrije američku demokratiju, pregovaraju o formiranju nove partije desnog centra, ili frakcije unutar Republikanske stranke, piše Rojters pozivajući se na četiri osobe uključene u takve razgovore.

Diskusije u ranoj fazi uključuju više od 120 bivših republikanskih predstavnika u Kongresu, bivših zvaničnika u administracijama ranijih republikanskih predsednika kao i drugih visokopozicioniranih republikanaca. Kao ime za novu partiju dominira „Stranka integriteta“ i „Stranka desnog centra“, a ako odluka bude da se formira frakcija onda je izvesno da bi se ona zvala „Republikanci desnog centra“, preneli su agenciji učesnici razgovora .

Oni su juče razgovarali o formiranju nove partije ili frakcije, koja bi se formirala na platformi „principijelnog konzervativizma“, kao i na principima poštovanja Ustava i vladavine prava, ideje za koje su učesnici razgovora neveli Rojtersu da je Tramp izneverio.

Evan Makmalin, koji se kandidovao kao nezavisni kandidat na predsedničkim izborima 2016. godine, rekao je agenciji da je na „Zum“-u sa bivšim zvaničnicima zabrinutim zbog Trampovog vođenja republikanaca razgovarao o istupanju iz stranke i da je više od 40 odsto njih podržalo ideju o otcepljenju.

I još tri učesnika, koji su želeli da budu anonimni potvrdili su za Rojters da je nezadovljstvo kulminiralo Trampovim lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari i napadom na Kapitol 6. januara u kome je bilo ljudskih žrtava.

“Veliki deo Republikanske stranke je radikalizovan i preti američkoj demokratiji, ona se mora ponovo okrenuti i istini, razumu i utemeljiteljskim vrednostima ili mora postojati onda nešto novo“, rekao je Makmalin agenciji.

Upitan o učesnicima diskusija u vezi treće stranke, Trampov portparol, Džejson Miler, poručio je da su takvi gubitnici napustili Republikansku stranku kada su glasali za izbor Džoa Bajdena, a Bela kuća još odgovorila na zahtev agencije za komentar.

Izvor