Cvijanović: Čiji je igrač Valentin Incko?

“Činjenica da je to držao u fioci i baš sad pokrenuo, kada se govori o njegovom odlasku, a o kojem je on prvi izbacio tezu, govori o tome kakav je i čiji igrač. Zašto baš sada pokreće tu temu? Zato što odlazi, ili treba da ode, pa pokušava da napravi što više nereda kako bi se onaj koji dođe umesto njega bavio bazičnim stvarima, a ne nadogradnjom do koje smo došli”, rekla je Cvijanović.

zeljka, cvijanovic

Dakle, kako kaže, oni su rušioci, vole da poruše pa da dođe neko drugi i ponovo zida, pravi, maltretira, steže, ucenjuje, preti, nameće…

“Zašto bi neko došao pa radio i pričao o kandidatskom statusu i kako da to dosegnemo?”, upitala je Cvijanović sinoć u emisiji Telering RTRS.

Ona je naglasila da je Incko sada izašao iz okvira pristojnosti, jer je počeo da vređa određene narode i kolektivitete, navodeći da je RS pod pritiskom i da će se “stvari komplikovati dok god svet ne bude hteo stvarnim očima da gleda na ono što se ovde dešava”.

“Ja to ne trpim, ne trpim da se tako priča o bilo kojem narodu. Incko nema pravo da tako priča. Crvenu liniju je prešao kada je kasnije rekao da nije nametnuo kolektivnu odgovornost Srbima, te da je RS teret Srbima. Kako on, kao Austrijanac bez obaveza prema Austriji, zna šta je Republika Srpska Srbima? On je odlučio nama da drži predavanja i da vređa. To su stvari koje se ne rade”, istakla je Cvijanovic.

Prema njenim rečima, Incko je samo instrument raznih koji treba sve da poljulja i vrati na početak.

“Mi živimo u decentralizovanoj zemlji i treba da učinimo sve da ona bude efikasnija. Hoćemo iste aršine, a ne da neko koristi proces evropskih integracija da nas razvlašćuje i da nas preoblikuje u okviru BiH, da od jedne decentralizovane zemlje napravi centralizovanu”, naglasila je predsednica RS.

Cvijanović je istakla da visoki predstavnici nisu imali pravo da maltretiraju porodice bivših funkcionera RS i da je visoki predstavnik na taj način kršio njihova ljudska prava, uskratio pravnu i zdravstvenu zaštitu građanima, a ona se ne sme uskratiti nijednom čoveku.

“To su stvari koje hoćemo da ispravimo”, rekla je predsednica RS.

Incko: Objasniću Banjaluci šta je pogrešno u odlikovanju ratnih zločinaca

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da će vrlo rado doći u Banjaluku i objasniti Narodnoj skupštini RS šta je pogrešno u odlikovanju ratnih zločinaca.

Incko je u razgovoru za Al Dzažiru Balkans najavio da bi odbijanje zahteva NSRS da povuče odlikovanja, moglo da rezultira nametanjem Zakona o zabrani negiranja genocida.

Incko je prošle godine rekao da je spreman da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, podseća portal Kliks, a kaže da vremena ima do idućeg sastanka Saveta bezbedsti, početakom maja.

“Imamo još nešto manje od tri meseca, važno je da počne proces razmišljanja. Od kazne mi je bitnije da razmisle o tome da li je važno da imaju ratne zločince kao heroje, a ne Nikolu Teslu ili Srđana Aleksića”, rekao je Incko.

On je naglasio i da ako se odlikovanja ne povuku, ovaj slučaj uključuje i sankcije protiv Dodika zbog ploče s imenom Radovana Karadžića na studentskom domu na Palama.

Komentarisao je i zahtev Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS koji je zatražio da Incko podnese izveštaj o radu rekavši da je njegova dužnost da predaje izveštaje Savetu bezbednosti UN, a ne pojedinačno nekom drugom.

“No, vrlo rado ću doći u Banjaluku i reći šta je pogrešno sa odlikovanjem ratnih zločinaca i zašto bi NSRS trebalo to da objasni”, kazao je Incko.

Incko je nedavno u pismu Skupštini RS dao rok od tri meseca da poništi povelje koje je dodelila Radovanu Karadžiću Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, a kako bi se time “uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda”.

Usledio je niz reakcija iz Republike Srpske u kojima Incko kritikovan, uz poruku da Skupština neće ispuniti njegov zahtev.

Izvor