AstraZeneka za siromašne čeka hitno odobrenje, proizvodnja više od 100 miliona doza u aprilu

ŽENEVA –

Vakcina AstraZeneka protiv KOVID-19 je sigurna i efikasna, saopštila je komisija Svetske zdravstvene organizacije, savetujući da će vakcinacija imati veliku korist, uključujući i delove sveta gde južnoafrička varijanta korona virusa može smanjiti njenu efikasnost, objavio je danas Radio Slobodna Evropa.

Privremena preporuka došla je od Strateške savetodavne grupe SZO za imunizaciju (SAGE) 10. februara, jer se očekuje da će UN zdravstvena agencija naredne nedelje dati odobrenje za vakcinu AstraZeneke.

astrazeneca, astrazeneka, vakcina

Vakcina AstraZeneka čini veliku većinu od skoro 340 miliona injekcija koje globalni program Kovaks planira da isporuči siromašnijim zemljama pre jula, ali pre isporuka SZO mora dati hitno odobrenje.

AstraZeneka će proizvesti više od 100 miliona doza u aprilu

AstraZeneka očekuje da će ovog meseca proizvesti više od 100 miliona doza svoje vakcine protiv kovid-19, razvijene u saradnji sa Univerzitetom Oksford, povećavajući proizvodnju na više od 200 miliona mesecno do aprila, rekao je danas izvršni direktor kompanije Paskal Sorio.

Mene Pangalos, šef odseka za istraživanje i razvoj BioFarmasjutikalsa R end D ranije je izjavio da kompanija očekuje podatke o kasnoj fazi američkog ispitivanja vakcine pre kraja marta.

“Očitavanje” podataka biće samo nekoliko sedmica, nakon objavljivanja rezultata koje je postigla kompanija u 2020. godini.

Izvor