Zaharieva: Problem je u promovisanju mržnje prema Bugarima

“Prijatelji ne bi trebalo da se blokiraju. Naprotiv, trebalo bi da pomažemo jedni drugima. Bugarska mora da shvati da imamo suvereno pravo da se nazivamo Makedoncima, koji govore makedonski jezik. Trenutna pozicija Bugarske je anahrona i protivna je međunarodnom pravu. Kao zemlja, Severna Makedonija nastavlja da ulaže napore na prevazilaženju problema, pokazujući poštovanje prema sebi i drugima“, rekao je Zaev.

zaharieva,, bugarska

Zajev je to rekao na panelu vašingtonskog Atlantskog saveta “Severna Makedonija na pragu EU”, a Zaharieva u svom reagovanju kaže da problem leži u naporima Severne Makedonije da promoviše mržnju prema Bugarima i nepoštovanju Sporazuma između dve zemlje o prijateljstvu potpisan 1. avgusta 2017. godine.

“Da li je moralno i ispravo učiti generaciju za generacijom da mrzi susednu zemlju i njene ljude”, upitala je Zaharieva.

Ponovila je da Bugarska želi da Severna Makedonija pristupi EU.

“Svi pitaju zašto se ne započnu razgovore i ne rešite probleme tokom pregovora. Ali, ovi problemi se ne mogu rešiti za jedan dan. Želeli smo to da uradimo pre nego što damo zeleno svetlo za pregovore sa EU 2, rekla je Zaharieva.

Dodala je da je bugarski parlament jednoglasan po pitanju spora sa Severnom Makedonijom i istakla da su odnosi zategnuti, te da sve strane se moraju “ohladiti”.

Izvor