Virtuelna hirurgija – operacije uz pomoć holograma

Naime, 15 hirurga virtuelno je sarađivalo koristeći Majkrosoft HoloLens 2, operacije su izvršene u okviru događaja koji je trajao 24 sata, a virtuelna hirurgija omogućila je da znanje svetskih stručnjaka bude na dohvat ruke.

Među zemljama u kojima su operacije prenošene su Francuska, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Južna Afrika, Ukrajina, Nemačka, Belgija, Maroko, Brazil, Bolivija, Meksiko, SAD i Velika Britanija.

virtuelna, stvarnost

Hirurzi su tako mogli u svakoj zemlji da vizualizuju i vrše operaciju pomoću holograma, dele vizuelni prikaz operacije u realnom vremenu, ali i da obuče svoje kolege na daljinu o različitim kliničkim slučajevima.

Kako je saopštio Majkrosoft, HoloLens su bežične, hologramske naočare za mešovitu realnost koje mogu da se povežu sa raznim aplikacijama i rešenjima u cilju poboljšanja ili omogućavanja saradnje, inovacije i produktivnosti.

Tehnologija za praćenje pokreta očiju i ruku otkriva gde hirurg gleda, što mu omogućava veliku preciznost pri operacijama, a međunarodna komponenta ovog događaja omogućila je zdravstvenim radnicima iz različitih zemalja i kultura da međusobno dele raznovrsnu i bogatu praksu.

Mešovita realnost menja hiruršku praksu, predstavlja jedan novi svet za zdravstveni sektor, a efikasna primena tehnologije unapređuje brigu o zdravlju na globalnom nivou, samo su neki do utisaka koje su preneli stručnjaci.

Profesor Tomas Gregori, koji hirurg za povrede ramena, lakta, zgloba i ruke i koji je obavio prvu operaciju uz pomoć mešovite realnosti još 2017. godine, kaže da HoloLens 2 obavlja posao asistenta i omogućava hirurzima da koriste tehnologiju kako bi obezbedili i standardizovali operacije.

Događaj koji je trajao 24 sata pratilo je i oko 25 snimljenih diskusija za okruglim stolom na temu doprinosa tehnologije hirurškoj praksi i budućnosti medicine.

Više od 60 međunarodnih zdravstvenih stručnjaka je razgovaralo o prednostima mešovite realnosti i veštačke inteligencije, kao i tehnološkim inovacija uopšte za njihovu disciplinu, a na panelima je istaknut značaj razvoja e-zdravlja i obuke na polju zdravstvene zaštite u budućnosti.

Univerzitetska bolnica Avesen AP-HP je pionir u primeni najsavremenijih tehnologija i služi takođe kao centar za obuku budućih lekara.

Izvor