Velika Britanija: Uhapšeno 8 osoba zbog zamena SIM kartica poznatim ličnostima

Britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA) saopštila je da su sportske zvezde, muzičari i njihove porodice na meti prevare u kojoj kriminalci dobijaju pristup telefonima ili nalozima svoje žrtve, navodi Rojters.

pametni, telefoni, mobilni,

To im je omogućilo da kradu novac, bitkoine i lične podatke, kao i da hakuju račune društvenih medija svojih žrtava da bi objavili sadržaj i poruke, kažu iz NCA.

Istraga, koja je uključivala američku tajnu službu i Savezni biro za istrage (FBI), otkrila je mrežu koja deluje u Britaniji. Britanska policija saopštila je da je osam osumnjičenih, starih između 18 i 26 godina, uhapšeno u Engleskoj i Škotskoj.

“Ova mreža ciljala je veliki broj žrtava u SAD i redovno je napadala one za koje su smatrali da će biti unosne mete, poput poznatih sportskih zvezda i muzičara“, kažu iz jedinice za sajberkriminal NCA.

Zamena SIM-a podrazumeva da sajber prevaranti preuzimaju kontrolu nad brojem telefona žrtve u osnovi deaktivirajućji njihov SIM i prebacujući dodeljeni broj na SIM koji pripada jednoj od kriminalnih bandi.

Kriminalci potom resetuju lozinke za aplikacije, pružajući im pristup kontaktima svojih žrtava, bankarskim podacima, e-porukama i računima društvenih medija.

Izvor