Uređuje se prihvatilište za beskućnike severnog Banata, nedostaju lekari i medicinske sestre

Kompletno uređeno Prihvatilište za beskućnike u Kikindi, adaptirano u prostorijama nekadašnjeg Doma učenika, potpuno je opremljeno i spremno za početak funkcionisanja. U toku je procedura licenciranja, tako da se čeka odgovor resornog ministarstva. U narednih nekoliko meseci trebalo bi da se reše svi nedostaci za nesmetan početak rada Prihvatilišta, kapaciteta 21 ležaja.

“Najveći problem je sa nedostatkom osoblja, jer smo u deficitu sa doktorima i medicinskim sestrama. Sve ostalo je rešivo u kratkom vremenskom roku, tako da neće biti većih problema”, kaže Nemanja Radin, direktor Gerontološkog centra Kikinda.

kikinda, fotografija, prihvatiliste, ki

Prihvatlište će funkcionisati kao treća izdvojena jedinica Gerontološkog centra u Kikindi, a najverovatnije će jedan deo zaposlenih u Gerontološkom centru započeti rad u Prihvatilištu. Time bi se problem nedostatka stručnog osoblja privremeno rešio.

“Svaka lokalna samouprava je dužna da ima mogućnost smeštaja materijalno i stambeno nezbrinutih građana, tako da se zaista nadam da ćemo u drugoj polovini godine učiniti sve kako bi objekat konačno počeo da radi”, dodaje Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog okruga.

Finansijska podrška stiže od Gradske uprave u Kikindi, dok će dodatnim sredstvima rad Prihvatilišta pomoći ostale opštine Severnobanatskog okruga.

kikinda, fotografija, prihvatiliste, ki

“Grad Kikinda će, kao i u početku kada je počela inicijativa, podržavati projekat, izdvojiće određena sredstva za funkcionisanje prihvatilišta, dok će ostatak sredstava obezbediti i druge opštine u Okrugu. Tako će svi građani na severu Banata biti zbrinuti ukoliko imaju takvu potrebu”, ističe Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada Kikinde.

Kapaciteti u Prihvatilištu za beskućnike trenutno su dovoljni za ugrožene građane ne teritoriji Okruga, ali će se, ukoliko u narednom periodu bude postojala potreba, kapaciteti proširiti adaptacijom preostalih prostorija u nekadašnjem Domu učenika “Nikola Vojvodić”.

[embedded content]

Izvor