Skupština o međunarodnim sporazumima; Dačić čestitao na akciji, Vulin zahvalio na podršci

Na dnevnom redu je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto u oblasti odbrane, kao i o Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnju u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata.

skupstina355

Dačić: Grupe prijateljstva sa onima koji su povukli priznanje

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je parlament formirao poslaničke grupe prijateljstva sa svim državama koje nisu priznale nezavisnost tzv.Kosova, kao i sa onim država koje su povukle priznanje.

Dačić je u parlamentu gde je u toku rasprava o međunarodnim sporazumima, među kojima i sa Kraljevinom Lesoto koja je povukla priznanje Kosova, rekao da je kao ministar spoljnih poslova radio na zajedničkoj državnoj akciji povlačenja priznanja Kosova.

“Mi smo u svemu tome imali alate potpisivanja raznih sporazuma, od ukidanja viza, do saradnje u oblasti bezbednosti i odbrane. Lesoto je jedna od prvih zemalja koja je povukla priznanje Kosova”, rekao je Dačić.

Dačić je, međutim, upozorio da se u Kraljevini Lesoto promenila vlast i da treba pratiti situaciju da ne bi došlo do promene po ovom važnom pitanju za Srbiju.

Dačić čestitao na akciji, Vulin zahvalio na podršci

Predsednik Skupštine Srbije čestitao je danas svim državnim organima, kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na akciji hapšenja kriminalne grupe oko Veljka Belivuka.

Dačić je iskoristio prisustvo ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina koji je u parlamentu obrazložio sporazume o kojima poslanici raspravljaju da u ime Narodne skupštine pozdravi akciju i da podršku takvim aktivnostima.

“Mafija je kancer za celo društo i skupština može da pozdravi takvu akciju. Čestitam MUP-u, BIA, kao i tužilaštvu na svemu što su uradili”, rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je odgovorio da borba protiv mafije ne može da se vodi bez podrške Narodne skupštine i aktivnog učešća svakog poslanika.

“Narodna skupština koja donosi zakone i vodi računa da oni budu pravedni i održivi je mesto bez kojeg ne može biti uspešne borbe protiv kriminala. Znači priznanje koje stiže iz parlamenta”, rekao je Vulin.

Srbija se najsupešnije bori protiv krijumčarenja migranata

Srbija se najuspešnije na ruti kojom prolaze migranti bori protiv krijumčara, izjavio je Vulin i dodao da naša zemlja ne može da postane “parking” za migrante zbog čega su važni i sporazumi sa susednim zemljama.

Obrazlažući u parlamentu Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčara migranata, Vulin je ocenio da je jasna njegova praktična primena.

“Migrantska kriza koja je počela 2015.godine nije prestala, a kako stoje stvari, neće ni prestajati dokle god EU nije u stanju da formuliše zajedničku politiku po pitanju migranata i dokle god velike zemlje ne postignu stav, a Srbija se nalazi na ruti kojom oni prolaze”, rekao je Vulin.

On je dodao da je zbog toga važno da se sarađuje sa šuedima kako bi se zajedno borili protiv ilegalnih migracija.

“Ne može Srbija da postane parking za migrante gde će oni ulaziti i izlaziti kako god hoće i da provode vreme u našoj zemlji kako god hoće”, rekao je Vulin i dodao da je naša zemlja sve što je potrebno obezbedila migrantima koji se, kako kaže, nalaze u kampovima.

Ministar je rekao da Srbija nije koristila silu prema migrantima, kao i da ih je medicinski obezbedila, te nije bilo zaraženih migranata tokom pandemije korona virusa. Kako je objasnio, zbog toga migranti nisu predstavljali pretnju ni za građene Srbije, ali ni za sebe.

Vulin je kazao da će se sa Severnom Makedonijom formirati zajednički istraživački timovi i da će sa tom susednom zemljom Srbija razmenjivati dobro iskustvo i praksu.

“Najbliži smo susedi, imamo isti problem i ovo je način da se sa tim problem borimo i da još ozbiljnije štitimo naš način života”, podvukao je Vulin.

Kada je reč o sporazumu sa Kraljevinom Lesoto, Vulin je rekao da je taj sporazum način da Srbija iskaže zahvalnost i poštovanje za to što je ta južnoafrička država povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

“Lesoto nije velika zemlja i nema potencijal kao neke druge afričke zemlje, ali je pokazala hrabrost da poštuje međunarodno pravo”, rekao je Vulin.

Osam novih sudija danas polaže zakletvu u skupštini

Pred predsednikom Narodne skupštine Srbije danas će zakletvu položiti osam sudija koji su prvi put izabrani na sudijsku funkciju.

Nove sudije izabrane su na sednici Prvog vanrednog zasedanja u 12. sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj 28. januara 2021. godine, saopštio je Visoki savet sudstva.

Polaganje zakletve će se obaviti u Domu Narodne skupštine od 13 sati.

Izvor