Lombardija želi sama da nabavi rusku vakcinu, ali moraće da sačeka

Masovna vakcinacija stanovništva Italije protiv zaraze kovidom19 je plan od nacionalne važnosti, ali je njegova primena došla u pitanje jer na tržištu nedostaju dovoljne količine vakcine.

Za Italiju je problem što ne dolaze ugovorene i unapred plaćene anti-kovid vakcine (Fajzer i Astrazeneka) koje su naručene i finansirane kroz jedinstveni plan Evropske Unije.

milano, italija, lombardija, koronavirus, 2

Iz tog razloga predsednik regije Lombardija, Atilio Fntana, koja je na početku pandmije kovida19 bila epicentar zaraze i koja je celu godinu dana na prvom mestu po broju zaraženih, je podneo zahtev Ministarstvu za zdravstvo da samostalno nabavi rusku vakcinu koja je prema pisanju naučnog časopisa “The Lancet” efikasna 92 odsto.

Međutim, direktor ruskog “Fonda za investicije”, kompanije koja distribuira na međunarodnom tržištu rusku vakcinu, Kiril Dmitrijev je izjavio da lek proizveden u Rusiji neće biti dostupan na svetskom tržištu pre maja i da će “velike isporuke Sputnika Ve biti moguće tek nakon što se završi u Rusiji masovna vakcinacija stanovništva”.

Ruska vakcina još nije odobrena od strane evropske agencije za lekove pa je tim povodom Dimitrijev izjavio “da će ruski zahtev za odobrenje vakcine Sputnik biti brzo procesuiran i da će iz tog procesa biti izostavljena politika”.

Izvor