Lajen: Zemlje Zapadnog Balkana izuzete iz ograničenja za izvoz vakcina

Lajen je u govoru pred Evropskim parlementom upozorila na predstojeću borbu sa novim sojevima virusa Kovid19 i ukazala da je Zapadni Balkan izuzet iz EU mehanizma za transparentnost i odobravanje izvoza vakcina.

ursula, fon, der, lajen, predsednica, eu

”Svima nam je potrebna predvidljivost kada su u pitanju isporuke vakcina. Zato je uveden mehanizam za transparentnost i autorizaciju izvoza. Ne nameravamo da ograničavamo kompanije koje poštuju svoje ugovore sa EU, a automatski su izuzeta ograničenja na izvoz u zemlje Zapadnog Balkana, u naše susedstvo, za humanitrane potrebe i u 92 zemlje malih i srednjih primanja iz instrumenta Kovaks”, poručila je fon der Lajen.

Predsednica EK kaže da je do sada EU isporučeno 26 miliona doza vakicina, a da je oko 70 miliona ljudi vakcinisano.

”Još nismo tamo gde bi želeli da budemo u borbi protiv virusa”, naglasila je Lajen.

Ona je priznala da je EU bila ”previše optimistična” kada je u pitanju masovna produkcija vakicina, ali i odbacila sve kritike o zajedničkoj nabavci vakicna koje sada kasne u isporuci zemljma članicama.

”Bili smo u pravu da kolektivno naručimo vakine kao Evropljani. Sve drugo bi bio ekonomski nonsens i kraj naše zajednice”, smatra Lajen.

U obraćanju Evropskom parlamentu predsednica EK je ocenila da je ”nauka prevazišla industriju” i u značajno kraćem roku nego što je uobičajno obezbedila vakcine koje industrija ima poroblem da proizvede u dovoljnim količinama.

Pored najavljenje podrške masovnoj proizvodnji vakcina, fon der Lajen je najavila i koordinaciju unutar EU kada je reč o borbi protiv novih mutacija virusa.

”Nemamo puno podataka o efikasnosti vakcina na nove sojeve virusa. Oni će nastaviti da se pojavljuju i odmah moramo da se pripremimo. Morano da osiguramo da budemo sigurni sledeće zime i dalje od toga”, zaključila je fon der Lajen.

Ona je za sledeću nedelju najavila predstavljnje nove agende za pripremu EU za borbu protiv novih sojeva virusa.

Izvor