Lajen: Zemlje Zapadnog Balkana izuzete iz ograničenja za izvoz vakcina, EU šalje dodatnu medicinsku opremu

Lajen je u govoru pred Evropskim parlementom upozorila na predstojeću borbu sa novim sojevima virusa Kovid19 i ukazala da je Zapadni Balkan izuzet iz EU mehanizma za transparentnost i odobravanje izvoza vakcina.

ursula, fon, der, lajen, predsednica, eu

”Svima nam je potrebna predvidljivost kada su u pitanju isporuke vakcina. Zato je uveden mehanizam za transparentnost i autorizaciju izvoza. Ne nameravamo da ograničavamo kompanije koje poštuju svoje ugovore sa EU, a automatski su izuzeta ograničenja na izvoz u zemlje Zapadnog Balkana, u naše susedstvo, za humanitrane potrebe i u 92 zemlje malih i srednjih primanja iz instrumenta Kovaks”, poručila je fon der Lajen.

Predsednica EK kaže da je do sada EU isporučeno 26 miliona doza vakicina, a da je oko 70 miliona ljudi vakcinisano.

”Još nismo tamo gde bi želeli da budemo u borbi protiv virusa”, naglasila je Lajen.

Ona je priznala da je EU bila ”previše optimistična” kada je u pitanju masovna produkcija vakicina, ali i odbacila sve kritike o zajedničkoj nabavci vakicna koje sada kasne u isporuci zemljma članicama.

”Bili smo u pravu da kolektivno naručimo vakine kao Evropljani. Sve drugo bi bio ekonomski nonsens i kraj naše zajednice”, smatra Lajen.

U obraćanju Evropskom parlamentu predsednica EK je ocenila da je ”nauka prevazišla industriju” i u značajno kraćem roku nego što je uobičajno obezbedila vakcine koje industrija ima poroblem da proizvede u dovoljnim količinama.

Pored najavljenje podrške masovnoj proizvodnji vakcina, fon der Lajen je najavila i koordinaciju unutar EU kada je reč o borbi protiv novih mutacija virusa.

”Nemamo puno podataka o efikasnosti vakcina na nove sojeve virusa. Oni će nastaviti da se pojavljuju i odmah moramo da se pripremimo. Morano da osiguramo da budemo sigurni sledeće zime i dalje od toga”, zaključila je fon der Lajen.

Ona je za sledeću nedelju najavila predstavljnje nove agende za pripremu EU za borbu protiv novih sojeva virusa.

EU šalje dodatnu medicinsku opremu na Zapadni Balkan

Evropska komisija najavila je nove isporuke medicinske zaštitne opreme iz Slovačke i Nemačke za Srbiju i Crnu Goru.

Najavljena je isporuka po 15 hiljada PCR testova iz Slovačke Srbiji i Crnoj Gori, koji stižu u paketu sa krevetima, ćebadima i peškirima.

Istovremeno, Nemačka će Srbiji poslati dezinfekciona sredstva za ruke i površine, navode u Komiisji.

Dodaje se da EU, preko Mehanizam za civilnu zaštitu šalje medicinske rukavice, maske i kombinezone u Moldaviju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju, nakon njihovih zahteva za pomoć.

Troškove nabavke, skladištenja i transporta ove medicinske opreme u potpunosti finansira Evropska komisija.

Izvor