Hakeri Amerikancima ukrali 100 milona dolara u kriptovaluti

Ukupno osam kriminalaca, uhapšeno je juče kao rezultat međunarodne istrage više hakerskih napada na javne ličnosti u Sjedinjenim Državama, a ona su usledila nakon ranijeg privođenja jedne osobe na Malti i u Belgiji koji su pripadali ovoj kriminalnoj mreži.

haker, internet, kompjuter, racunar wide jpg

“Na meti ove organizovane kriminalne bande bilo je na hiljade žrtava u SAD tokom 2020. godine, uključujući poznate ličnosti, sportske zvezde, muzičare i njihove porodice, a veruje se da su im kriminalci ukrali preko 100 miliona dolara u kripto valutama nakon što su protivzakonito dobili pristup njihovim telefonima”, navodi se u saopštenju Evropola.

Evropol je precizirao da je istraga otkrila da je grupa od desetak kriminalaca radila zajedno kako bi pristupila brojevima telefona žrtava i promenom lozinki preuzela kontrolu nad njihovim aplikacijama ili nalozima, a to im je omogućilo krađu novca, kripto valuta i ličnih podataka.

Hapšenja su izvedena nakon istrage sprovedene u saradnji sa Britanijom, Sjedinjenim Državama, Belgijom, Maltom i Kanadom, naveo je Evropol.

Izvor