Deponija i bespravna gradnja muče stanovnike Čardaka

Prva asocijacija na naselje Čardak jeste mirna, atraktivna i poželjna lokacija za život, sa pogledom na obronke Fruške gore, Dunav i Novi Sad. U ulicama Sremskih partizana i Đurđevdanskoj je mirno, ali prizori u njima ne mogu vas ostaviti ravnodušnim. S jedne strane raznovrstan građevinski materijal, a sa druge tik uz put u inače uzanoj ulici, specifična građevina. Rezignirani žitelji ne mogu da se pomire sa ovom slikom i postupcima njihovog komšije Đorđa Divilda.

cardak

“Jedan od problema je estetski jer je to ruglo jer je u sred naseljenog mesta. Drugi je taj što nije bezbedno jer njegove građevine su samo naslagane, te cigle su bez vezivnog materijala, grede vise, to se na vetru klati. Ja imam decu školsku koja tuda prolaze i strah me je za njihovu bezbednost, tamo vise cigle, a to može nekome da padne na glavu i treća stvar je što se tu skupljaju razne životinje, pacove svakodnevno viđamo, a vrlo verovatno da ima i zmija”, kaže Marina Savić.

“Mi smo njemu sto puta rekli da digne ogradu do gore da se ne vidi. Doneo je lim, ali je vetar je duvao, kiša je padala i lim je pao, a jedan čovek je išao s kolima odozgo i zamalo da nije poginuo”, napomiinje Zorka Tanjga.

“Ja imam pravo da na mom poslovnom prostoru koristim takve stvari, ne vidim šta je tu sporno, kako god to izgledalo. Sve ovo što se nalazi na ovom placu može se upotrebiti za neku sada se to zove umetničku instalaciju, a moj cilj je da sve to upotrebim za nešto ovako”, kaže Đorđe Divilg.

Inspekcija nema ingerencije, kada je u pitanju privatan posed u ovom slučaju na adresi Đurđevdanska 1 bez obzira na izgled te parcele, dok je Đorđu Divildu naložila da sa javne površine ukloni građevinski otpad ispred broja 2 u ulici Sremskih partizana. Na istoj lokaciji, istoj osobi naloženo je da ukloni skelu ili pribavi odobrenje nadležnog organa, a zbog ograde i nadstrešnice u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, preko Građevinske inspekcije pokrenut je postupak bespravne izgradnje.

“Kada govorimo o bespravnoj gradnji važno je napomenuti u ovom slučaju da su oba objekta u Đurđevdanskoj 1 i Sremskih partizana 2 sagrađena bez dozvole. To je evidentirano još pre 10 godina u službi katastra, oba objekta su površine 268 m2 i vlasništvo su članova porodice Divild”.

Utisak je nakon obilaska ove i obližnjih lokacija, od autobuske okretnice pa do prilaza Čardaku da to ne priliči ni jednoj sredini, pa ni Novom Sadu, kada se govori o kulturi življenja. Spomenućemo i to da je Čardak jedna od skupljih lokacija i da se mesto, pogotovo sa dobrim pogledom, plaća, kako kažu suvim zlatom.

[embedded content]

Izvor