Zvanična istraga u Džordžiji o Trampovom telefonskom pozivu

Istraga je pokrenuta nakon što je u profesor prava u ponedeljak podneo zvaničnu žalbu optužujući Trampa da je prekršio zakon.

donald, tramp

To je prva zvanična istraga o telefonskim razgovorima u kojima je Tramp tražio pomoć od visokih zvanicnika Džordžije u pokušaju da preokrene rezultate izbora, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Volter Džons, portparole državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera, potvrdio je da je istraga pokrenuta.

“Primili smo žalbu i ponašamo se onako kako bismo se ponašali u bilo kom takvom slučaju. Za dalji pravni postupak nadležan je državni tužilac”, rekao je Džons.

Rafensperger, najviši republikanski izborni zvaničnik Džordžije, izjavio je početkom januara “da je pod pritiskom Bele kuće” i u suprotnosti sa sopstvenim opredeljenjem prihvatio telefonski poziv Donalda Trampa, u kojem je predsednik “tražio poništavanje svog izbornog poraza” u toj američkoj saveznoj državi.

Tramp je od Rafenspergera tražio da izborni zvaničnici “pronađu” dovoljno glasova kako bi poništili Bajdenovu pobedu u toj državi.

To je jedan od najmanje tri telefonska poziva, održana tokom mesec dana od početka decembra do početka januara, u kojem je Tramp tražio pomoć od visokih zvaničnika Džordžije pokušaju da preokrene izbore, da bi svaki put bio odbijen.

Tramp je izgubio od Bajdena u Džordžiji sa 11.779 glasova.

Izvor