Vučić na video Samitu Kine i 17 zemalja CIEZ: Prijatelj u nevolji je pravi prijatelj

Reč je o susretu lidera koji je 2012. godine inicirala Kina, kako bi se unapredili poslovni i investicioni odnosa Pekinga sa ovim delom Evrope, u okviru inicijative “Pojas i put”.

Video samit počeo je u 9 sati, a pored predsednika Vučića video konferenciji prisustvuje i ministar finansija Siniša Mali.

Prošle godine je samit otkazan zbog pandemije virusa korona. Beograd je bio domaćin ovog Samita 2015. godine.

Prijatelj u nevolji je pravi prijatelj

Vučić je istakao, u intervjuu kineskoj medijskog grupi (CMG), opisujući odnos Srbije i Kine – da je prijatelj u nevolji pravi prijatelj i zahvalio za svu podršku i pomoć koju je Kina pružila Srbiji.

Vučić je, uoči današnjeg Samita, kazao da je veoma zainteresovan da čuje govor kineskog predsednika Si Đinpinga, njegova viđenja o globalnog budućnosti i saradnji Kine sa svim zemljama, te da čuje kineske planove.

vucic,imunizacija

Ukazujući na značaj inicijative “Pojas i put”, rekao je da je ona olakšala saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, i izrazio nadu u dalje jačanje ekonomskih veza Kine i udruživanju u borbi protiv Kovid-19.

Predsednik je zahvalio na velikoj podršci i pomoći Kine Srbiji.

“Veoma smo zahvalni i to ne krijemo. Čekamo robu, nije bitno da li su to respiratori ili vakcine. I rekao bih veliko hvala našim kineskim prijateljima”, naglasio je on.

Srbija je u januaru dobila milion vakcina iz Kine, a zahvaljujući tim vakcinama istkao je Vučić – Srbija je sada vodeća u vakcinaciji u Evropi.

On je pohvalio je Kinu za ispunjenje obećanja da će vakcine učiniti globalnim javnim dobrima kad budu dostupne, sa većom pristupačnošću i dostupnošću zemljama u razvoju.

Izvor