USPRS: Važna je i dostupnost

BEOGRAD –

Lakši put do udžbenika može biti siguran put ka završetku osnovne i upisu srednje škole, saopštila je danas Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) povodom “rata za knjige koji je u toku”, ocenivši da se ne sme zanemariti kvalitet i dostupnost udžbenika široj populaciji učenika, a nesumnjivo je da su besplatni udžbenici svima dostupni.

U senci dešavanja između Udruženja izdavača udžbenika Srbije i Fondacije Alek Кavčić, ostao je podatak Republičkog zavoda za statistiku, koji je nadavno objavio da u Srbiji 850.000 odraslih ljudi nema završenu osnovnu školu, a svaka peta osoba nema diplomu srednje škole, podsetio je USPRS u saopštenju.

udzbenici

Oni skreću pažnju da se i udžbenici iz ponude Fondacije Alek Kavčić na sajtu besplatnabiblioteka.com nalaze u Katalogu odobrenih udžbenika, sa dozvolom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u skladu sa Zakonom o udžbenicima.

Osim kvaliteta, ne smemo zanemariti i dostupnost udžbenika široj populaciji učenika, a nesumnjivo je da su besplatni udžbenici svima dostupni, ocenio je USPRS, uz opasku da lakši put do udžbenika može biti siguran put ka završetku osnovne i upisu srednje škole.

Umesto zaključka, postavljaju pitanje – zar besplatni udžbenici nisu logični u (po Ustavu) besplatnom školovanju u Srbiji.

Izvor