Uoči izbora u Kataloniji jača španska desnica

Pokazalo se da je popularnost ultra desničarske stranke Voks naglo porasla i da će ona najverovatnije, prvi put u svojoj istoriji, ući u regionalni parlament, prenosi El Pais.

korona, virus, kovid, 19, pandemija, spanija, podrska, 1

Pretpostavlja se da je popularnost te stranke naglo porasla, pre svega zbog njenih čvrstih stavova kojima se protivi nezavisnosti te španske pokrajine.

Prošle srede, kandidat te stranke za premijera Katalonije Injacio Gariga, uputio je pretnju da će zatvoriti katalonsku televiziju TV3 “zbog manipulacija”.

Kako se navodi tu je i stranka Sijudadanos koja je pre četiri godine, takođe poznata po stavovima protiv nezavisnosti, započela kampanju “mekšim pristupom” i sloganom “glasajte za zagrljaj”.

Ta stranka bila je pre četiri godine najpopularnija, međutim na skup organizovan u nedelju u Đironi, snažnom uporištu pristalica nezavisnosti, nije se pojavio niko, čak ni da im skandira.

Kada se radi o konzervativnoj Narodnoj stranci, nju potresa skandal sa zloupotrebom fondova, a dodaje se da ni oni ni Sijudadanos nemaju mnogo vremena da se dokažu glasačima pred nedeljno glasanje.

Izvor