UN: Severna Koreja razvijala nuklerani program i kršila sankcije

U izveštaju nezavisnih kontrolora sankcija u Severnoj Koreji navodi se da je Pjongjang proizvodio nuklearni materijal, održavao svoje nuklearne objekte i nadogradio svoju balističku raketnu infrastrukturu, a takođe nastavio da obezbeđuje materijal i tehnologiju za te programe iz inostranstva, prenosi agencija.

koreja, severna, raketa

Severnokorejska misija u UN nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar u vezi sa pomenutim izveštajem.

Severna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama Ujedinjenih nacija, a tokom 2019. godine nadzornici UN izvestili su da je ova država izvezla ugalj za najmanje 370 miliona dolara, što je zabranjeno pod sankcijama, dok su prošle godine isporuke uglja u velikoj meri obustavljene od jula meseca.

Međutim, više od 40 zemalja je u julu optužilo Severnu Koreju za nezakonito kršenje ograničenja UN na uvoz rafinisane nafte, na osnovu informacija koje im je pružila neidentifikovana država članica i koje pokazuju da je Pjongjang u nekoliko navrata prekršio godišnju granicu od 500.000 barela.

Izveštaj Severnokorejskom odboru za sankcije Saveta bezbednosti dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je američki predsednik Džozef Bajden stupio na dužnost, a predstavnik Stejt departmenta rekao je u ponedeljak da administracija planirala potpuno novi pristup Severnoj Koreji.

Severnokorejski lider Kim Džong Un i bivši američki predsednik Donald Tramp sastali su se tri puta 2018. i 2019. godine, ali nisu uspeli da postignu napredak u američkim zahtevima da se Pjongjang odrekne nuklearnog oružja i nastojanjima Severne Koreje za ukidanjem sankcija, navodi britanska agencija.

(Kraj) aj/gri

Izvor