Svet: Od početka pandemije više od 107 miliona slučajeva, u SAD 86.000 novozaraženih, Kina drugi dan bez lokalnog prenosa

Korona virus pobedile su 78.867.744 osobe, a od posledica te zaraze umrlo je ukupno 2.336.339 ljudi.

korona, kovid, 19, svet, ilustracija, 5

Najviše potvrđenih slučajeva imaju SAD – više od 27,7 miliona, Indija – više od 10,8 miliona, Brazil – više od 9,5 miliona i Rusija i Velika Britanija koje imaju više od 3,9 miliona potvrđenih slucacjeva korona virusa.

U Brazilu skoro 23.500 novozaraženih, 636 preminulih

U Brazilu je u poslednja 24 sata potvrđeno 23.439 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 636 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U toj zemlji je do sada zaraženo više od 9,5 miliona osoba, dok je 232.170 preminulo, prenosi Rojters.

Njujork popušta mere, oživljavanje pozorišta i restorana

Guverner Njujorka Endrju Kuomo predstavio je plan za oživljavanje poznate umetničke scene Njujorka, a takođe je dozvolio gradskim restoranima da otvore svoje prostore ranije nego što je to bilo najavljeno, zbog povoljne epidemiološke situacije.

„Kada ste ugasili Brodvej, kada ste zatvorili bioskope, zaustavili ste čitavu industriju, razlog za to je razumljiv, ali sada moramo da nađemo način da im pomognemo”, poručio je Kuomo u ponedeljak na konferenciji za novinare tokom predstavljanja plana za oživljavanje umetničke scene pod nazivom „New York Pops Up”, prenosi Rojters.

Guverner Njujorka je najavio oko 300 specijalnih „iskačućih” umetničkih događaja tokom narednih 100 dana, kao uvertiru za eventualno ponovno otvaranje pozorišta na Brodveju, a prvi od njih biće 20. februara u „Džejkob Dževits” centru na Menhetnu.

U pitanju je specijalni performans za zdravstvene radnike, pošto je taj Kongresni centar korišćen tokom pandemije kao privremena bolnica i mesto za vakcinacije, a guverner je naglasio da će među mnogim zabavljačima koji su se pridružili projektu biti muzičari Peti Smit i Džon Batist i glumci Metju Broderik, Sara Džesika Parker, Alek Boldvin i Hju Džekmen.

Sve predstave biće besplatne, malobrojni gledaoci će biti testirani na virus, a sve će biti dostupno za gledanje i na internetu.

„Cilj su nam predstave, a ne masovna okupljanja, ne želimo velike gužve”, poručio je Kuomo.

Guverner je takođe pomerio datum kada bi restorani u Njujorku mogli ponovo da započnu rad sa 25 odsto kapaciteta na petak 12. februara, sa prethodno najavljene nedelje 14. februara, Dana zaljubljenih, što je jedan od najprometnijih dana u ovoj delatnosti.

Stopa zaražavanja na korona virus konstantno opada u Njujorku, u nedelju je iznosila 4,42 odsto u odnosu na 7,94 odsto 4 . januara, što dozvoljava da se ovo novo popuštanje mera sprovede, navodi Rojters.

U Meksiku više od 3.800 novozaraženih, umrla još 531 osoba

Meksičko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u toj zemlji u poslednja 24 časa potvrđeno 3.868 novih slučajeva korona virusa, a da je još 531 osoba umrla od posledica infekcije.

U Meksiku je od početka pandemije potvrđeno 1.936.013 slučajeva korona virusa, a umrla je 166.731 osoba, navodi Rojters.

Meksiko je po broju umrlih od korona virusa na trećem mestu u svetu, posle SAD i Brazila.

Vlasti su ranije saopštile da je stvarni broj zaraženih i umrlih verovatno znatno veći zbog malog broja testiranih.

U SAD više od 86.000 novozaraženih, preminulo 1.465

U Sjedinjenim Državama registrovano je 86.646 novih slučajeva Kovid-19, a još 1.465 ljudi je umrlo od posledica te infekcije, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins.

U SAD je od početka pandemije potrvđeno ukupno 27.094.014 slučajeva Kovid-19, a umrla je 464.941 osoba, navodi CNN.

SAD su na prvom mestu u svetu po broju zararzenih i umrlih od korona virusa.

Kina drugi dan bez lokalnog prenosa KOVID-19

U Kini je potvrđeno 14 novih slučajeva KOVID-19, ali su svi uvezeni, pokazuju zvanični podaci.

To je drugi dan da u Kini nije potvrđen lokalno prenet slučaj korona virusa, navodi Rojters. Broj novih asimptomatskih slučajeva, koje Kina ne računa u potvrđene, je 15.

U Kini je od početka pandemije potvrđeno ukupno 89.720 slučajeva KOVID-19, a umrlo je ukupno 4.636 ljudi.

U Australiji manje od 50 aktivnih slučajeva

Prema danas objavljenim zvaničnim podacima, u Australiji ima manje od 50 aktivnih slučajeva kovida-19 i to je najmanji broj od 15. decembra.

Prvi put u poslednje dve nedelje jedan pacijent u državi Viktorija prenet je u intenzivnu negu, dok nadležni još istražuju kontakte jednog zaraženog u hotelskom karantinu za putnike koji su inostranstva stigli u Australiju, prenosi Rojters.

Prema rečima premijera države Viktorija, Dena Endrjuza, neimenovani pacijent koji je prenet u jedinicu intenzivne nege zarazio se u inostranstvu i nedavno se vratio u Australiju.

“Veliki broj izvršenih testiranja je dobar put ka otkrivanju novih slučajeva zaraze i efikasna prevencija protiv nastanka novog lanca zaražavanja”, navodi se u saopštenju vlade države Novi Južni Vels.

Od početka pandemije u Australiji je potvrđeno oko 28.800 slučajeva kovida-19 i 909 smtrnih ishoda među kovid pacijentima, a trenutno stanje je 46 aktivnih slučajeva, najmanje od 15. decembra.

Izvor