SPC Mostar: IZ se poistovetila sa jednom političkom opcijom

Iz SPC Mostar su, navode, iznenađeni da se Islamska zajednica u tom gradu, s obzirom na to da je verska organizacija, implicitno poistovećuje s jednom političkom opcijom.

Predsednik mostarskog medžlisa IZ BiH Džafer Alić izneo je juče niz optužbi na račun Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar i njenog sveštenstva.

saborna, crkva, mostar

U odgovoru na to reagovanje iz SPC Mostar poručuju da se trude da budu ujedinjujući faktor kako pravoslavnih vernika, tako i svih građana Mostara, preneo je mostarski portal Dnevnik.

Ukazuje se da sveštenstvu SPC nije dozvoljeno stranačko angažovanje, pa čak ni članstvo u bilo kojoj stranci ili političkoj partiji. To je, ističu, tako zbog toga što Crkva nikada sebe ne može poistovetiti ili svesti na bilo šta što je parcijalno.

“Nažalost, danas se politika, posebno u ovom delu Evrope, često svodi na banalnu, sebičnu i koristoljubivu tehnologiju vladanja, dok je za Crkvu politika umetnost služenja u smirenju, staranju za opšte dobro i ljubavi koja ujedinjuje razjedinjenu braću”, navodi se u saopštenju iz Srpske pravoslavne crkve Mostar.

A povodom pominjanja Sabornog hrama u reagovanju Islamske zajednice Mostar, navodi se da je to, nažalost, krajnje neprimereno u okviru lokalnih političkih tema.

“Za nas je ovaj hram pre svega bogoslužbeno, molitveno mesto, u kome se prinosi evharistija za spasenje svih ljudi. Crkva koja je oskvrnavljena i porušena jedini je ovako značajan verski objekt u BiH čija obnova još uvek nije završena”, ukazuje se u saopštenju.

Mostarsko sveštenstvo je poručilo i da se saradnja dveju verskih zajednica bazira na razvijanju i izgradnji verskih, kulturnih i nacionalnih identiteta, međusobnom uvažavanju, procesu pomirenja, održivosti povratka.

Izvor