Selaković: Srbija posebnu pažnju pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom

Ministar Selaković je istakao da u predstojećem periodu politička saradnja Srbije i BiH može da bude intenzivirana i da dostigne optimalni nivo na svim poljima, uprkos trenutnoj pandemiji virusa korona.

nikola, selaković, ambasada, bih

Selaković je rekao da Srbija pridaje posebnu važnost razvoju ekonomskih odnosa, kako po visini razmene tako i po visini investicija, budući da je BiH jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

Takođe, Selaković je ukazao da postoji obostrani interes za revitalizaciju puteva i pruga koje povezuju dve zemlje, i izdvojio važnost izgradnje infrastrukture, dalji rad na energetskim projektima na reci Drini, kao i zajednički nastup na trećim tržištima.

Šef srpske diplomatije dodao da se nada nastavku saradnje kroz održavanje zajedničkih sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Ministar Selaković naglasio je da je Srbija veoma zainteresovana da nastavi i dodatno intenzivira saradnju kroz trilateralni format sa Turskom, koji je već uhodan, a da je istovremeno spremna i za saradnju u regionalnim i multilateralnim inicijativama.

nikola, selakovi, ambasada, bih

Prema njegovim rečima, Srbija je opredeljena za održavanje dobrih političkih odnosa, i podržava teritorijalni integritet BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom čiji je garant, i želi aktivnu saradnju i sa centralnim i sa entitetskim vlastima.

Prema njegovim rečima, Srbija je suštinski zainteresovana za stabilnost BiH, podržava svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali je izričito protiv nametanja rešenja koja nisu plod konsenzusa i smatra da takvi potezi predstavljaju opasnost po stabilnost kako BiH tako i šireg regiona, kazao je Selaković.

Ministar Selaković istakao je da je Srbija zahvalna Bosni i Hercegovini na principijelnoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, navodi se u saopštenju.

Izvor