Presuda za zloupotrebe u Agrobanci

Presuda, međutim, neće biti izrečena Antoniću, jer je prema njemu pre tri godine razdvojen postupak zbog procesne nesposobnosti za suđenje.

cekic, sudnica, sud, presuda, pravosudje, pravda

On je negirao sve optužbe na početku suđenja, a u pritvoru je bio godinu dana.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči u avgustu prošle godine zatražilo osuđujuću presudu i zatvorske kazne za optužene jer su, kako smatra, zloupotrebili položaj u vezi s dodelom kredita te banke.

Odbrana je tražila od suda oslobađajuće presude, negirajući optužbe.

Optužnica je podignuta u februaru 2013. godine, a suđenje je započelo pet meseci kasnije.

Tužilaštvo smatra da postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze preduzeća, klijenata banke.

Odobreni krediti, navodno, nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke.

Na taj način banka je oštećena za više desetina miliona evra.

U završnoj reči tužilaštvo je predložio sudu da nekadašnje članove Izvršnog odbora banke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića osudi na po šest godina zatvora.

Za Dragomira Jovanovića i Duška Sekulića zatražio je po pet godina, a godinu dana manje za Bojana Simonovića, Branislava Pešića i Zvezdana Damjanovića.

Po tri i po godine zatvora tužilac je predložio za Predraga Vuckovića, Peđu Mališanovića i Spasoja Tuševljaka.

Na početku ovog postupka među optuženima je bio i nekadašnji direktor subotičke filijale Agrobanke Jožef Kasa, ali je 2016. preminuo pa je postupak prema njemu obustavljen.

Izvor