Predsednik: Si Ðinping potvrdio dolazak u Srbiju, izvoz u Kinu povećan 50 puta

“Predsednik Si najavio je dolazak u Srbiju. Zahvalio je na pozivu i potrvdio dolazak”, rekao je Vučić nakon video samita Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ).

vucicr4333

Pohvale Srbiji zbog vakcina na Samitu 

Vučić je preneo da je tokom video samita više učesnika pohvalilo Srbiju za organizaciju procesa vakcinacije i nabavku vakcina.

“Više govornika je danas pohvalilo Srbiju, i govorilo o izuzetnoj organizaciji i snalažljivosti u nabavci vakcina. Veoma sam ponosan na našu zemlju, koja odgovornošću i ozbiljnošću predstavlja možda i iznenađenje u Evropi”, rekao je Vučić.

On je preneo i da je grčki premijer Kirijakos Micotakis insistirao na sertfikatu o vakcinaciji za ulazak u tu zemlju, te da bi bilo dobro da za ulazak iz Kine u Grčku postoji takav sertifikat.

Dodao je da je mađarski premijer Viktor Orban preneo da je Mađarska dala dozvolu za kinesku vakcinu, koju će dobiti narednih dana, kao zemlja EU.

Dodao je da je ta poseta velika čast za Srbiju, koja sa Kinom ima izvanrednu saradnju, i kojoj mnogo znači inicijativa “Pojas i put” koju je Kina pokrenula.

Kao primere važne saradnje sa Kinom naveo je dolazak njihovih kompanija u smederevsku Železaru, na koju, kaže, sada ne gubimo 10 ili 12 miliona evra mesečno, ili u rudnik u Boru, koji postaje jedan od dva najveća izvoznika.

Predsednik je istakao i da je u poslednjih 10 godina izvoz iz Srbije u Kinu povećan 50 puta – sa sedam miliona na 377 miliona dolara.

“To govori koliko je Srbija napredovala za 10 godina”, konstatovao je Vučić.

On je podsetio da je pre nekoliko dana sa kineskim CRBC potpisan ugovor od 3,2 milijarde evra za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za odlaganje otpada, i preradu otpadnih voda u 65 opština, što je, kaže, veoma važan dokument.

Prijatelj u nevolji je pravi prijatelj

Predsednik Srbije, na poziv kineskog predsednika Si Ðinpinga, učestvovao je danas na video konferencijskom Samitu Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Reč je o susretu lidera koji je 2012. godine inicirala Kina, kako bi se unapredili poslovni i investicioni odnosa Pekinga sa ovim delom Evrope, u okviru inicijative “Pojas i put”.

Prošle godine je samit otkazan zbog pandemije virusa korona. Beograd je bio domaćin ovog Samita 2015. godine.

Prijatelj u nevolji je pravi prijatelj

Vučić je istakao, u intervjuu kineskoj medijskog grupi (CMG), opisujući odnos Srbije i Kine – da je prijatelj u nevolji pravi prijatelj i zahvalio za svu podršku i pomoć koju je Kina pružila Srbiji.

Vučić je, uoči današnjeg Samita, kazao da je veoma zainteresovan da čuje govor kineskog predsednika Si Đinpinga, njegova viđenja o globalnog budućnosti i saradnji Kine sa svim zemljama, te da čuje kineske planove.

vucic, samit4

Orban pohvalio Vučića i odnos Srbije prema vakcinaciji

Premijer Mađarske Viktor Orban danas je, u toku video samita posebno pohvalio odnos Srbije prema vakcinaciji.

Orban je tokom obraćanja pohvalio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov odnos prema vakcinaciji i uspeh Srbije.

On je rekao da je Mađarskoj odobrena kineska vakcina i najavio dolazak prvog kontigenta vakcina sledeće nedelje.

Ukazujući na značaj inicijative “Pojas i put”, rekao je da je ona olakšala saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, i izrazio nadu u dalje jačanje ekonomskih veza Kine i udruživanju u borbi protiv Kovid-19.

Predsednik je zahvalio na velikoj podršci i pomoći Kine Srbiji.

“Veoma smo zahvalni i to ne krijemo. Čekamo robu, nije bitno da li su to respiratori ili vakcine. I rekao bih veliko hvala našim kineskim prijateljima”, naglasio je on.

Srbija je u januaru dobila milion vakcina iz Kine, a zahvaljujući tim vakcinama istkao je Vučić – Srbija je sada vodeća u vakcinaciji u Evropi.

On je pohvalio je Kinu za ispunjenje obećanja da će vakcine učiniti globalnim javnim dobrima kad budu dostupne, sa većom pristupačnošću i dostupnošću zemljama u razvoju.

Dodik: Samo ujedinjeni protiv svih izazova

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa izazovima koje nosi pandemija koronan virusa.

Dodik je istakao da je prošla godina pokazala svu ranjivost civilizacije, ali i potrebu veće solidarnosti među narodima.

samit, kina3

“Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa svim izazovima, koje nam je donela pandemija izazvana virusom korona. Stoga ovom prilikom izražavam punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovečanstva, koju je predložio uvaženi predsednik Si, kao i predloženom konceptu razvoja multilateralizma, koji za konačni cilj imaju stvaranje trajnog mira, univerzalne bezbednosti i zajedničkog prosperiteta”, rekao je Dodik.

Format saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope omogućava nam, kazao je Dodik, da kroz otvoren, koordinisan i inovativan pristup prevaziđemo brojne poteškoće sa kojima se suočavaju naše zemlje.

Dodik je zatim govorio i o značajnim infrastrukturnim projektima i posebno istakao Termoelektranu Stanari, koja je prvi veliki infrastrukturni projekat koji je Republika Srpska uradila sa Kinom.

“Termoelektrana Stanari značajno je doprinela razvoju naše ekonomije i postala je uspešan primer saradnje sa Kinom. Ovaj projekat može poslužiti i kao model dobre prakse u okviru mehanizma “17 plus 1”, naveo je, između ostalaog, Dodik.

Izvor