Od početka pandemije više od 107 miliona slučajeva

Korona virus pobedile su 78.867.744 osobe, a od posledica te zaraze umrlo je ukupno 2.336.339 ljudi.

korona, kovid, 19, svet, ilustracija, 5

Najviše potvrđenih slučajeva imaju SAD – više od 27,7 miliona, Indija – više od 10,8 miliona, Brazil – više od 9,5 miliona i Rusija i Velika Britanija koje imaju više od 3,9 miliona potvrđenih slucacjeva korona virusa.

U Brazilu skoro 23.500 novozaraženih, 636 preminulih

U Brazilu je u poslednja 24 sata potvrđeno 23.439 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 636 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U toj zemlji je do sada zaraženo više od 9,5 miliona osoba, dok je 232.170 preminulo, prenosi Rojters.

Njujork popušta mere, oživljavanje pozorišta i restorana

Guverner Njujorka Endrju Kuomo predstavio je plan za oživljavanje poznate umetničke scene Njujorka, a takođe je dozvolio gradskim restoranima da otvore svoje prostore ranije nego što je to bilo najavljeno, zbog povoljne epidemiološke situacije.

„Kada ste ugasili Brodvej, kada ste zatvorili bioskope, zaustavili ste čitavu industriju, razlog za to je razumljiv, ali sada moramo da nađemo način da im pomognemo”, poručio je Kuomo u ponedeljak na konferenciji za novinare tokom predstavljanja plana za oživljavanje umetničke scene pod nazivom „New York Pops Up”, prenosi Rojters.

Guverner Njujorka je najavio oko 300 specijalnih „iskačućih” umetničkih događaja tokom narednih 100 dana, kao uvertiru za eventualno ponovno otvaranje pozorišta na Brodveju, a prvi od njih biće 20. februara u „Džejkob Dževits” centru na Menhetnu.

U pitanju je specijalni performans za zdravstvene radnike, pošto je taj Kongresni centar korišćen tokom pandemije kao privremena bolnica i mesto za vakcinacije, a guverner je naglasio da će među mnogim zabavljačima koji su se pridružili projektu biti muzičari Peti Smit i Džon Batist i glumci Metju Broderik, Sara Džesika Parker, Alek Boldvin i Hju Džekmen.

Sve predstave biće besplatne, malobrojni gledaoci će biti testirani na virus, a sve će biti dostupno za gledanje i na internetu.

„Cilj su nam predstave, a ne masovna okupljanja, ne želimo velike gužve”, poručio je Kuomo.

Guverner je takođe pomerio datum kada bi restorani u Njujorku mogli ponovo da započnu rad sa 25 odsto kapaciteta na petak 12. februara, sa prethodno najavljene nedelje 14. februara, Dana zaljubljenih, što je jedan od najprometnijih dana u ovoj delatnosti.

Stopa zaražavanja na korona virus konstantno opada u Njujorku, u nedelju je iznosila 4,42 odsto u odnosu na 7,94 odsto 4 . januara, što dozvoljava da se ovo novo popuštanje mera sprovede, navodi Rojters.

Izvor