O energetici će odlučivati i poseban Parlamentarni forum, Mihajlović: Vreme je za ozbiljne odluke

Uoči konstituisanja tog forum, Mihajlović je novinarima rekla da to telo radi na onome što se zove energetska tranzicija i poručila da je vreme da se donesu vrlo ozbiljne i fundamentalne odluke u sektoru energetike.

U tom poslu je, kaže, potreban zajednički rad i Vlade i parlamenta, kao i donošenje i sprovođenje zajedničkih odluka.

Navela je da će se na forumu povesti razgovor o tome šta mora da se uradi u ovoj godini u oblasti energetske politike Srbije i kako da se što više i brže povežemo sa regionom.

aleksandra, tomic,dacic,mihajlovic

Mihajlović je rekla da će se raspravljati o tome šta nas sve čeka na putu energetske tranzicije, koja podrazumeva ne samo diskusiju o zakonima, nego i sagledavanje kako će se donositi odluke i smanjivati proizvodnja iz termoelektrana na lignit, kao i kako ćemo povećavati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i šta to sve znači za svakog građanina i za Srbiju.

“Razmotrićemo kako ćemo konačno napraviti od Srbije zaista tranzitni koridor i u energetici, a ne samo u saobraćaju kao što smo to činili prethodnih godina”, rekla je Mihajlović.

Navela je da će njeno Ministarstvo tražiti i češće sastanke jer je, smatra, forum mesto na kome treba da se razgovara o svim budućim zakonskim rešenjima, ali i onim odlukama koje treba da donesemo u oblasti energetike i rudarstva.

Poslanica Aleksandra Tomić, koja je i inicirala formiranje foruma i nastaviće da predsedava tom telu i u narednom periodu, rekla je novinarima da je ovo treći put da se formira neformalna poslanička grupa.

aleksandra, tomic

Kaže da je cilj Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije da pored narodnih poslanika koji su zainteresovani za temu energetike i energetske politike, okupi i stručnjake.

“Mi smo u prošlom sazivu imali dosta iskustva u tom pogledu tako da smo uvek imali od 20 do 35 poslanika zainteresovanih za ovu temu i oko 80 članova neparlamentarnih grupa koji su pripadnici različitih stručnih udruženja i nevladinog sektora”, rekla je Tomić.

Navela je da je forum platforma za generisanje novih ideja kada je u pitanju energetika, kao i za razmenu iskustava, znanja i dobrih praksi.

Tomić je rekla da se sve ono što se do sada govorilo o zelenoj energiji i održivom razvoju sada forum ima priliku da raspravlja o zakonima iz tih oblasti.

Izrazila je zadovoljstvo zbog podrške ministarke Mihajlović forumu i navela da članovi foruma žele da čuje šta je to što će se zajednički raditi na putu energetske tranzicije.

Uskoro tender za gasovod Niš-Dimitrovgrad, prvi korak ka diverzifikaciji snabvdevača gasom

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da očekuje da će za sedam do deset dana biti raspisan tender za izvođača radova na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, a da bi 2023. ta interkonekcija morala da bude operativna.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije, uoči konstituisanja Parlamentarnog foruma za energetsku politiku, rekla da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, odnosno gasovoda Niš-Dimitrovgrad, prvi korak ka diverzifikaciji snabvdevača gasa.

mihajlovic

Naglasila je da smo uspeli puštanjem Balkanskog toka da konačno diverzifikujemo gasne puteve.

“Nije više samo Rusija, Ukrajina, Mađarska, Srbija, sada imamo od bugarske do mađarske granice Balkanski tok. To je diverzifikacija ruta, ali to nije diverzifikacija snabdevača gasom”, kaže Mihajlović.

Precizirala je da je interkonekcija Niš-Dimitrovgrad i dalje ka Sofiji, mogućnost da se vežemo za druge gasovode, kao što je gasovod iz Azerbejdžana, LNG terminal u Grčkoj, ili novi Istočnomediteranski gasovod.

Napomenula je da je završeno sve što se tiče samog nadzora nad projektom interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, da sledi raspisivanje tendera za izvođača i da je novac obezbeđen, najvećim delom iz evropskih fondova, iz Evropske investicione banke i iz budžeta Srbije.

“Po planu i dinamici verujem da će 2023. biti godina kada ta interkonekcija mora biti operativna”, kaže Mihajlović.

U međuvremenu, navodi ministarka, Srbija mora da se uključuje u sve druge projekte koji se tiču gasifikacije kako bismo obezbedili da Srbija bude gasno stabilna, ali isto tako kako bismo obezbedili gas i za KiM, Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

Izvor