Đukanović o samitu: Korak o kojem će svedočiti generacije

Đukanović je rekao da je Crna Gora spremna da učini dodatne napore kako bi došli do postizanja zajedničkih ciljeva u Mehanizmu 17+1, čime bi ovaj format saradnje učinili praktičnijim i konkretnijim za sve zainteresovane strane.

crna, gora, kina, zastave

Primetio je da se od prethodnog, osmog samita u Dubrovniku, svet značajno promenio, kao i da je do sada pandemija odnela preko 2,3 miliona žrtava.

“Privredna aktivnost i mobilnost ljudi nikada u istoriji nisu toliko smanjeni u veoma kratkom roku. Nezaposlenost i javni dug gotovo svih zemalja su porasli. Zavladala je neizvesnost u kojoj socijalne politike dobijaju na važnosti”, rekao je Đukanović, objavljeno je na zvaničnom sajtu crnogorskog predsednika.

Imajući u vidu kompleksnost pitanja sa kojima se suočavamo, i potrebu što bržeg ekonomskog oporavka, jasno je, kaže Đukanović, da međusobna komunikacija nikada nije bila važnija.

Podsetio je da ove godine Crna Gora i NR Kina obeležavaju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i da se prjateljstvo dveju zemalja kontinuirano unapređuje.

Rekao je i da će Crna Gora podržati predlog “Liste aktivnosti za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u 2021.”

Izvor