Digitalna zavisnost od mobilnih telefona

Pametni telefoni su definitivno izum koji nam je svima olakšao živote u poslednjoj deceniji. Svakodnevno nam pomažu i imaju ulogu personalnog asistenta, kojeg je lako nositi svuda sa sobom. Problem je što se sve više oslanjamo na telefone, a samim tim se povećava šansa da razvijemo zavisnost.

mobilni, aplikacije,

“Jako je važno preventivno delovati zato što ako mi pustimo decu da borave na uređajima koliko oni žele, a oni žele non-stop, onda oni brzo postanu zavisnici od uređaja. Problem sa igricama i korišćenjem uređaja koji svakako treba da se koristi svako ko danas ne zna da koristi nije tehnološki pismen. Znači treba ih koristiti, ali da mi budemo vladari”, kaže psihološkinja dr Mariana Tišma.

Ukoliko ste roditelj, a bezbednost vašeg deteta i razvijanje njihovih zdravih navika predstavljaju za vas prioritete, u tome vam mogu pomoći neke od popularnih aplikacija za roditeljsku kontrolu dečjeg telefona.

igrica, igrice, mobilni, smartfon

Postoji mnoštvo aplikacija na internetu pomoću koje možete da ograničite ili nadgledate rad svog deteta. Sve funkcionišu po sličnom principu. Mi smo primera radi instalirali aplikaciju Family time. Sve što treba da uradite je da se ulogujete, naravno pre toga da je downloadujete, unesete broj telefona vašeg deteta nakon čega se konektujete i možete da pratite sve aktivnosti svog deteta i da ograničite sav sadržaj za koje smatrate da je neprikladan.

Stručnjaci kažu da se zavisnost mobilnim telefonima može porediti sa drugim oblicima zavisnosti i da je važno da se na vreme uoče simptomi.

“Posledice su gotovo identične osim što za razliku od korišćenja narkotika ne dođe tako često do smrtnog ishoda, ali dolazi do zapuštanja osobe. Primećeno je čak da ljudi zapuštaju sebe, svoju higijenu, ishranu, osećaju bolove u leđima. Znači njima zdravlje bude ugroženo”, napominje Tišma.

Stručnjaci savetuju da bavljenje sportom, šetnje i uživanje u prirodi mogu biti neke od opcija koje bi vam pomogle da smanjite korišćenje mobilnog telefona.

Izvor