Dečja bolnica u Novom Sadu dobila retinalnu kameru

Od osnivanja do prošle godine u okviru Instituta nije postojala oftalmološka služba, već su se pacijenti sa ovom vrstom problematike lečili u saradnji sa Klinikom za oftalmologiju KCV ili Institutom za neonatologiju u Beogradu.

institut za zdravstvenu zastitu dece i omladine vojvodine decija bolnica jpg

Vremenom se broj pacijenata koji zahtevaju oftalmološko lečenje povećavao, a vrsta patologije koja je iziskivala zbrinjavanje na tercijernom nivou zdravstvene zaštite menjala.

Posebno “osetljiva” grupa pacijenata jesu preveremno rođena novorođenčad, koja zbog svoje nezrelosti i udruženih oboljenja imaju veoma visok rizik od oboljenja mrežnjače (retinopatije), što može dovesti i do slepila.

Vision 2020 je program Svetske zdravstevene organizacije, sa ciljem pevencije i lečenja bolesti koje dovode do slepila. Dve, od osnovnih pet bolesti koje mogu dovesti do slepila se odnose na populaciju dece- retinopatija prematuriteta i ambliopija (slabovidost).

Retinalna kamera je uređaj koji se koristi za skrining na retinopatiju prematuriteta. Slike dobijene pomoću retinalne kamere uz softver koji je integrisani deo aparata čine alat kojim se otkriva oboljenje i prati ishod lečenja.

Na Institutu se godišnje zbrinjava u proseku oko 300-350 prevremeno rođene dece kod kojih je neophodno uraditi skrining ovim uređajem.

Retinalna kamera će značajno doprineti u zbrinjavanju ovih pacijenata. Rad na otkrivanju ovog oboljenja i pravovremeno lečenje obezbeđuju osnov za dobar razvoj vida i sprečavanje nastanka slepila već u najranijem periodu života.

Izvor