Carstvo heklanih igračaka delo jedne kreativne Novosađanke

Mirjana Nikšić sa malim carstvom ručno helkanih Amigurumi igračaka ponosno stoji u redu inovatorki kreativnih ideja, čineći zajedno sa njima 30 odsto žena preduzetnica u Srbiji. Iako istraživanja ističu da se više od polovine žena opredeli za mikro-preduzetništvo iz nužde, Mirjana se za heklanje zainteresovala spontano, pre više od pet godina. Iskustvo joj govori da ima sve više žena preduzetnica, kao i da sa kvalitetom nikada nije teško istaknuti se na tržištu.

heklanje

“Mislim da nije teško, s obzirom da živimo u svetu društvenih mreža, reklama i mediji su prilično dostupni, samo treba biti uporan”, kaže Mirjana Nikšić.

Poput većine žena koje se bave ručnim radom i Mirjana je okrenuta ka lokalnom tržištu. Kao diplomirani farmaceutski inženjer i sa primarnim poslom medicinske sestra kaže da joj je heklanje trenutno hobi, ali i da ima plan da on preraste u primaran posao.

“Kada bi to bila neka radionica sigurno da bi tu trebalo i više ljudi, ali prosto kada bi to sad bilo nekog ogromnog obima onda mi možda malo izgubilo draž, malo bi već postala serijska proizvodnja”, smatra Mirjana Nikšić.

Njeni pingvini, mede, jednorozi stvoreni od pamuka ili pliša sa hipoalergijskim punjenjem, osvajaju Novosađane, ali i strance.

“Pravila sam i dinosauruse, a posebna priča jesu crtani juaci. Prvi koji sam napravila je bila Mini Maus koja je bila velika 80 centimetara, čak onako urađena sa svakim detaljem”, priseća se Mirjana.

Osluškivanje potreba i želja mušterija je put ka uspehu, ističe Mirjana i dodaje da, pored marketa i društvenih mreža, danas postoji niz podrški i javnih konkursa koji nude šanse ženama da budu deo preduzetničkog sveta.

[embedded content]

Izvor