Borelj: EU je na raskrsnici odnosa sa Rusijom

zosep, borelj

Borelj je u svom nastupu pred Evropskim parlamentom, nakon povratka iz Moskve, naveo da će zemlje članice EU odlučivati o sledećim koracima kada je reč o odnosima sa Rusijom, a da će on lično staviti na sto plan koji ne isključuje i sankcije.

“Nalazimo se na raskrsnici odnosa sa Rusijom. Izbori koje napravimo odlučiće dinamiku međunarodnih snaga ovoga veka”, poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je pred poslanicima Evropskog parlamenta poručio da “Rusija nije postala moderna demokratija, kako se očekivalo”, a da je u posetu Moskvi otišao kako bi “lično procenio izazovne odnose” koje EU ima sa Rusijom.

“Ruske vlasti idu nizbrdo zabrinavajućim putem autoritarizma. Mesto za slobodu izražavanja i civilno društvo se sužava, a skoro da nema mesta za razvoj demokratskih alternativa”, rekao je Borelj.

Dodao je da su njegova poseta Moskvi i razgovor sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim, potvrdili “trend u kome Rusija želi da se odvoji od Evrope čiji liberalno demokratski sistem vidi kao pretnju svom sistemu”.

Žosep Borelj je naveo da će ministri spoljnih poslova EU 22. februara, kao i lideri EU u martu, razgovarati o sledećim koracima u odnosima sa Rusijom, koji “mogu da uključuju i sankcije”.

“Staviću konkretne predloge na sto, što podrazumeva moj mandat šefa diplomatije”, najavio je Borelj.

On je dodao da je pored svih teškoća bitno očuvati prostor za zvanični dijalog i naći načina za izbegavanje “trajne konfrontacije” sa Rusijom.

Izvor